7 ditët më të mira të rrëpirës së drerit të bardhë bisht për 2022


Çfarë është një parasezon pa disa parashikime? Disa zgjedhje të nxehta dhe parashikime të guximshme? Ndërsa shkruaj këtë, hapësi i hershëm i harkut këtu në Minesotën juglindore është vetëm pak më shumë se disa javë larg. Aq sa më pëlqen të gjuaj në ato ditë të hershme, megjithatë, ajo për të cilën po mendoj me të vërtetë me afrimin e sezonit 2022-23 është e njëjta gjë që çdo gjahtar i bishtit të bardhë pret gjatë gjithë vitit: rrëmuja. Jo vetëm kulmi i ciklit të mbarështimit, por i gjithë shebangu, nga shpërthimi i fërkimeve dhe gërvishtjeve në fund të tetorit dhe misionet e para eksploruese të kërkimit të drerit, deri në rrënojat dytësore, kur paratë më të mëdha janë ende në këmbë, duke e përzier dimrin grusht batanijet e borës për të gjetur të fundit në dispozicion bën.

Nga fillimi në fund, rutina është një proces mjaft i gjatë, i zgjatur dhe dinamik me maja dhe lugina. Kur lëkundet, është sikur paratë janë në paradë përpara stendës tuaj të pemës, e kompletuar me zënka dhe skena ndjekjeje. Kur është i ngadalshëm, mund të shihni asgjë më shumë se një pjell i vetmuar me pamje të humbur gjatë gjithë ditës. Pra, kur janë kohët më të mira për të dalë atje? Epo, përgjigja e lehtë është, sa herë që mundeni. Por vit pas viti, disa ditë janë më të mira se të tjerat – dhe këtu hyjnë zgjedhjet e nxehta dhe parashikimet e guximshme.

Rezulton se nuk kam menduar vetëm për rrëmujën e vitit 2022. Kam folur me drejtuesit kryesorë të drerëve dhe biologët e vendit dhe kam derdhur mbi udhërrëfyes të hënës dhe më shumë për t’ju ndihmuar të futeni në pyll në ditët e duhura këtë vjeshtë. Pra, këtu, bazuar në 40 vitet e mia të gjuetisë obsesive të drerëve, këshillave të ekspertëve të tjerë dhe pak voodoo, janë shtatë ditët më të mira të 2022-ës. Shënoni kalendarin tuaj, sepse këto janë ditët që ju duhet të jeni në një stendë, të verbër në tokë ose në një pistë dreri këtë vjeshtë. Dhe kur etiketoni një përbindësh në një nga shtatë ditët më poshtë, na tregoni për të.

Dita më e mirë e Rut Nr. 1: 23 tetor

foto e gërvishtjes së bërjes së dollarit
23 tetori është dita e përsosur për të kapur një dollar duke punuar një gërvishtje në dritën e ditës. Fotografia e John Hafner

Kjo ditë duhet të nisë një ngjarje që e kemi quajtur “javë e gërvishtjes” për shumë vite. Herën e parë që dëgjova termin, po flisja me Tom Indrebo, pronar i Bluff Country Outfitters në Buffalo County Wisconsin. Indrebo është një nga udhëzuesit më të suksesshëm të bishtit të bardhë të Midwest, dhe në mendjen e tij, kjo është koha më e mirë absolute për të vrarë një dollar të pjekur mbi një gërvishtje. Jam absolutisht dakord. Edhe pse paratë fitojnë dhe kanë tendencë për gërvishtje gjatë gjithë vitit, fundi i tetorit është kur ata tërbohen për procesin. Nuk janë plotësisht gati për t’u shumuar, dhe paratë janë duke ecur përpara, në ankth që gjërat të fillojnë. Pra, ata e kthejnë vëmendjen e tyre në shtrirjen dhe prirjen për të nënshkruar, dhe, po, kjo është kur ju duhet të kërkoni për atë send.

Nëse tashmë jeni lidhur me gërvishtjet ekzistuese aktive, hidhuni mbi to. Nëse jo, është e rëndësishme të lëvizni dhe të filloni kërkimin për gjëra të freskëta. Kontrolloni çdo kamera gjurmësh që keni në gërvishtje për aktivitetin gjatë ditës. Kontrolloni për gërvishtje në dhe afër zonave më të mira të ushqimit të drerave, pasi paratë e dinë se bashkëshortët e mundshëm po rrinë këtu dhe duan t’i hedhin kartat e tyre të identitetit ku do t’i gjejnë. Kontrolloni gjithashtu skajet e zonave të njohura të shtratit të drerit; kjo është ajo kohë emocionuese e rrëmujës kur dollarët janë super aktivë, por ende qëndrojnë kryesisht besnikë ndaj zonave të tyre thelbësore. Si bonus, tani është një kohë legjitime për të bërë një gjueti në mëngjes pranë një zone shtrati. Pra, nëse gjeni shenjën e nxehtë atje, vendosni. Është e qartë se ju do të dëshironi të prisni për kushte të përsosura dhe të jeni të fshehtë, por të etiketoni një përbindësh që shkon vonë në shtrat është plotësisht e mundur tani.

Dita më e mirë e Rut Nr. 2: 30 tetor

Është shumë e vështirë për mua që të mos zgjedh Halloween-in si ditën më të mirë, sepse është thjesht një kohë magjepsëse (më falni) për të qenë në dru. Por hej, etiketimi së bashku me fëmijët teksa mashtrojnë ose trajtojnë do të jetë më argëtuese nëse tashmë e keni vënë në shenjë një gjigant. Dhe data 30 është zgjedhja ime për ditën kur java e gërvishtjes do të mbyllet dhe do të fillojë diçka edhe më emocionuese: faza e kërkimit. Kjo mund të ndodhë në mënyrë delikate dhe në faza, por dollarët bëhen më pak të interesuar në kujdesin e shenjës dhe më shumë të interesuar për të hetuar personalisht veprimet në lagje dhe gatishmërinë e tyre për të ikur për disa ditë.

Megjithatë, mos hiqni dorë nga gërvishtjet e nxehta dhe linjat e fërkimit të freskët. Shumë dollarë të pjekur janë thjesht më të durueshëm kur bëhet fjalë për të ndjekur veprimet; përvoja e tyre i ka mësuar kur janë gati dhe, akoma më e rëndësishmja, kur nuk janë. Pra, nëse jeni të kënaqur me një para më pak të pjekur, gjithsesi kaloni vëmendjen tuaj në zonat më të mira të të ushqyerit të drerave tani. Por nëse jeni duke ndjekur një gjigant, mos e neglizhoni atë shenjë që keni punuar aq shumë për ta gjetur; thjesht përqendrohuni në shenjën më afër vendit ku keni parë veprime aktive. Bëjeni këtë dhe ka një shans të mirë që të përfitoni më të mirën nga të dyja botët, me shumë kërkime për veprime nga para të mira, të përziera me një përplasje të mundshme me një të mirë.

Dita më e mirë e Rut nr. 3: 5 nëntor

Ditët më të mira të Rut Whitetail 2022
Faza e ndjekjes do të jetë gati për t’u hapur deri më 5 nëntor. Fotografia e John Hafner

Si një gjuetar harku, unë gjithmonë përpiqem të futem në pyll gjatë asaj dritareje të shkurtër kur faza e kërkimit kthehet në fazën e ndjekjes. Është kombinimi perfekt i veprimit maksimal i kombinuar me një shans për të ndaluar në fakt një dollar për një goditje. (Shumë larg në ndjekje, dhe veprimi mund të jetë në të vërtetë shumë i furishëm për të hequr një shigjetë.) Kjo dritare do të ndodhë në datën 5 të këtij viti.

Disa fjalë për fazën e ndjekjes. Kjo është ajo për të cilën shumica e gjuetarëve po flasin kur thonë “kulmi i pikut”. Kur biologët përdorin të njëjtin term, ata i referohen pikut të mbarështimit, kur shumica e gjërave në një tufë janë në estrous dhe rriten me para. Kjo është në fakt një kohë mjaft e mërzitshme për të gjuajtur, siç bën kopeja e dollarëve për mbulesat ku nuk do të shqetësohen. Por ndjekja është, siç nënkupton edhe emri, koha kur paratë janë pothuajse këmbëngulës për t’u marrë me një drenus, shpesh përpara se shokët e tyre të mundshëm të jenë gati. Çelësi për të gjuajtur këtë fazë – nga fillimi në fund – është të jesh në zonat ku janë më aktive; kështu që përqendrohuni në zonat kryesore të ushqimit dhe gypat që të çojnë në dhomat e gjumit. Dhe mos harroni thirrjet tuaja dhe brirët vrullshëm; Bucks janë vazhdimisht duke përdorur veshët e tyre tani dhe janë shumë të prekshëm ndaj thirrjeve.

Dita më e mirë e Rut nr. 4: 11 nëntor – Dita më e mirë e përgjithshme e Rut për 2022

foto e drenushave me bisht të bardhë
Çdo dollar që nuk është me një drenus tani do të jetë në këmbë duke kërkuar një të tillë. Getty Images

Aktiviteti Rut është ndërtuar prej javësh tashmë, dhe sot intensiteti do të arrijë kulmin në pjesën më të madhe të gamës së bishtit të bardhë. Pa dyshim që disa në tufë janë ndezur dhe janë rritur, kështu që të gjitha shenjat që i nevojiten një dollari për të rritur aktivitetin janë rreth tij – tingujt e gërhitjes, ulërimës dhe vrapimit të drerëve dhe aroma e të dy dollarëve rivalë dhe i gatshëm bën. Përveç shumë pak atyre që nuk marrin pjesë shumë në rrëmujë, dhe atyre pak me fat që kanë gjetur tashmë një shok, çdo dollar në pyll do të jetë në këmbë sot.

Kjo do të thotë që ju duhet të jeni jashtë dhe atje dhe të vendosni një ditë të plotë. Hiqni punën dhe goditni drurin nga rrezet e para të dritës deri në skuqjen e fundit të perëndimit të diellit. Bucks do të kontrollojnë pikat e tyre të drerit – zonat e shtratit dhe të ushqyerit. Por mbani mend, disa nga grupet e familjes së drenave mund të shkatërrohen tani, kështu që në vend që një dollar të gjejë gjashtë gjëra në një stendë lisi ose në një parcelë ushqimore, ai tani mund të gjejë një ose asnjë. Dhe nëse ajo drenushe nuk është e pranueshme, paratë do të shkojnë në gara, duke kërkuar për një që është. Pra, prisni që dollarët të prodhojnë qumësht të shpejtë të pikave të tilla në gamën e tyre shtëpiake. Ky udhëtim i paduruar e bën pritjen në një gyp terreni ose në buzë të një zone ushqimi ose shtrati një plan të shkëlqyeshëm. Dhe rri aty për aq kohë sa të mundesh.

Dita më e mirë e Rut Nr. 5: 19 nëntor

Unë jam duke zgjedhur të 19-tën si shënjimin e fundit të bllokimit, kur aktiviteti i dollarit ngadalësohet ndërsa drerit çiftohen. Nuk do të jetë aq e furishme sa ndjekja apo fillimi i rritjes së pikut, por aktiviteti me para të mëdha duhet të rritet tani pasi bishtat e pjekur vazhdojnë të punojnë shumë për të kërkuar ato pak gjëra që vijnë në estrous pak më vonë se shfaqja e madhe. Disa dollarë më të rinj kanë filluar të mbeten pa gaz, duke zvogëluar përpjekjet e tyre ose duke u larguar plotësisht nga gara. Të pjekurit, të gatshëm për t’u shumuar, në fakt do të kërkojnë para të disponueshme dhe madje mund të shkojnë vetë në një ekskursion mbarështimi. Për shkak se sezonet e armëve të zjarrit janë të hapura në pjesën më të madhe të vendit, bishtat e bardhë mund të përqendrohen në mbulimin e arratisjes dhe të shenjtërores.

Çështja e sezonit të armëve mund të tronditë disa gjuetarë, të cilët mendojnë se rrëmuja ka mbaruar kryesisht. Nuk eshte. Ashtu si moti, presioni i gjuetisë nuk do të thotë që gjuetia ndalon, ai thjesht ndikon ku ose kur ndodh. Moti i nxehtë mund ta zhvendosë mbarështimin në freskinë e natës, ndërsa presioni i gjuetisë i fokuson bishtat e bardha në zona kryesisht pa aromën, zërin dhe pamjen e njerëzve. Këtë e mësova për herë të parë vite më parë, kur u ula në një zonë ku vuajta pothuajse zero veprim për disa orë. Duke ndjerë gjërat duhej të ishin më mirë diku tjetër, e zhvendosa qëndrimin tim në një skaj të qartë të shënuar me mbulesë të trashë dhe thyerje të rënda të terrenit që fshihnin drerët. Lufta e parë me para që kam parë ndonjëherë ndodhi atë ditë; dy 8-pikëshe të bukura u ngatërruan lehtësisht, ndërsa të shtënat, fawns dhe dollarë më të vegjël shikonin – dhe të shtënat me armë u dëgjuan në distancë. Qëndrimi im ishte në një vend të shenjtë, dhe ndërsa sjelljet e prera po shpaloseshin para meje, shumica e gjuetarëve nuk do ta shihnin kurrë atë. Në zonat ku sezonet e armëve nuk janë një faktor, kërkoni para për të shtyrë në dispozicion për kopertina të çuditshme.

Dita më e mirë e Rut nr. 6: 25 nëntor

foto e bishtit të bardhë
Vetëm paratë më të mëdha kanë qëndrueshmërinë për të vazhduar kërkimin tani. Fotografia e John Hafner

Rruga është në këmbët e saj të fundit, dhe vetëm drerët më të ashpër po refuzojnë t’i thonë lamtumirë shumimit. Me vetëm një numër të vogël gjërash që vijnë në estrous, ngjarja kryesore e mbarështimit është deri në një rrjedhje nga kulmi i disa javëve më parë. Në fakt, shumë të rinj, shumë e bëjnë këtë, dhe shumica e drenushave janë aq të lodhur saqë po përpiqen të pretendojnë se nuk ka ekzistuar kurrë; Kërkojini këta drerë për të frekuentuar burime ushqimore me cilësi të lartë ndërsa moti ftohet dhe ata shërohen nga çmenduritë e javëve të mëparshme. Por edhe sjellja e tyre mund të jetë tentative dhe e nënshtruar në këto pika. A janë ngacmuar sa herë që ngulin hundën nga mbulesa që nga fillimi i këtij muaji, dhe paratë e rinj janë ngacmuar për javë të tëra. Mos bëni gabim, lëvizja e përgjithshme e drerit mund të jetë mjaft e vakët tani. Por kjo është një ditë që ju doni ta vështirësoni atë.

Shumë gjuetarë të suksesshëm mendojnë se kjo është koha më e mirë për të etiketuar një dollar në ëndërr. Paratë e pjekura – ata kohëmatës të vjetër masivë që kanë qenë të vështira për t’u gjetur gjatë pikut të shumimit – janë të vetmet me gaz të mjaftueshëm në rezervuar për të mbajtur gjallë misionin e kërkimit dhe të mbarështimit. Ata do të mbulojnë tokën tani, do të shëtisin gjerësisht, dhe ndonjëherë në kohë të çuditshme të ditës, duke kërkuar atë ose dy ose tre drenushat që në një farë mënyre nuk kishin mbetur të edukoheshin kur ndodhi kulmi tipik i rutinës. Qëndroni atje. Vendosur në hinka dhe në skajet e mbulesës së ushqimit dhe shtratit kryesor, dhe me një durim që do të shfaqin vetëm disa gjuetarë, ju mund të etiketoni gjigantin e jetës.

Dita më e mirë e Rut Nr. 7: 12 dhjetor

foto e drerit të bardhë në fushë
Gjeni një burim të mirë ushqimi tani dhe prisni që të shfaqet një mavijosje. Getty Images

Me kalimin e viteve, kam dëgjuar shumë gjuetarë pooh-pooh rutin dytësor. Mos jini një prej tyre. Unë kam gjuajtur aq shumë dhjetor sa e di që është e vërtetë, dhe nëse e injoroni, do të humbisni. Është një fakt që asnjë prej tyre nuk është rritur një muaj më parë, si dhe një numër i vogël i kafshëve që hyjnë në ciklin e tyre të parë estrous, do të nxehen tani dhe asnjë dollar nuk do të humbasë mundësinë për t’u shumuar. Sigurisht që nuk është shfaqja e frikshme e fillimit të nëntorit, por nëse gjithçka që ju nevojitet është një, pse ju intereson se sa para po paguajnë pas një drenushe të nxehtë? Sot është dita për të përfituar.

Bukuria e gjuetisë tani është thjeshtësia e saj. Gjeni burimet e ushqimit të nxehtë dhe do të jeni në dre. Nëse nuk mund t’i identifikoni sendet ushqimore, jeni absolutisht dhe pa diskutim, i dehur. Por nëse mund ta gjeni ushqimin, mund të përjetoni disa nga veprimet më të nxehta të gjithë vjeshtës. Shpesh, shtigjet që çojnë në zonat e ushqimit do t’ju tregojnë për vendosjet më të mira, por mos u habitni nëse zbuloni se të njëjtat fërkime dhe gërvishtje që ju emocionuan muajin e kaluar janë freskuar tani. Sa herë që e gjeni atë shenjë në dhjetor, hidheni mbi të. Jo shumë kohë më parë gjeta një linjë të kuqe të gërvishtjes në mes të dhjetorit. Mendova ta vendosja atë, por u largova nga kjo, duke kuptuar se një fushë e prerë me fasule aty pranë ishte më e rëndësishme këtë periudhë të vitit se çdo gërvishtje. E vendosa ushqimin dhe, ju e merrni me mend – gjiganti që pashë atë pasdite kujdesej për linjën e tij të gërvishtjes dhe e injoroi smorgasbordin aty pranë. Unë fola menjëherë pas një gjuajtjeje përplasjeje – dhe nuk do ta bëj më. Shkoni te ushqimi më i mirë dhe nëse shenja nuk është aty, mirë. Por nëse është, vendoseni në të dhe prisni që të shfaqet një kurvar.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.