7 Këshilla për të shtënat me rreze të gjatë nga një instruktor snajper


Jam rritur duke gjuajtur dre në pyll. Gjuajtjet që do të bëja nuk ishin më larg se 75 metra. Kam përdorur një Remington 7400 dhe do të ushtroja të shtënat me kana uji 1 gallon jashtë sezonit. Mund t’i godisja çdo herë në 100 jard, ndonjëherë në 150, dhe herë pas here në 200. Pastaj dola në Perëndim.

Takova gjuetarë që gjuanin drerët e drerit dhe mushkës në 400 jard me aksione rrufeje dhe hapa të mëdhenj. Ata folën për koeficientët balistikë, municionet e ngarkuara me dorë dhe frëngjitë me porosi për të thirrur për lartësi. Unë u diplomova nga kana me ujë në kanaçe birre, në grupe nën-MOA në letër. Por goditja e objektivave në poligon nuk përkthehej gjithmonë në gjuajtje të mirë në fushë.

E dija se kishte më shumë për të mësuar rreth gjuajtjes me rreze të gjatë, por nuk e dija se si zbatohej për gjahtarin mesatar. Për t’iu përgjigjur kësaj, e kalova vitin e kaluar duke biseduar me qitës me pushkë me prejardhje ushtarake dhe garash. Nuk doja të gjuaja kafshët në distanca joreale; Unë thjesht doja të godisja shenjën time çdo herë brenda 300 jardëve.

Një nga fundjavat më të vlefshme të atij viti ishte kursi i pushktarëve malor i Chris Roberts. Roberts bashkëthemeloi një shkollë qitjeje të quajtur CR2 Shooting Solutions. Para kësaj, ai ishte një instruktor snajperi i ushtrisë, që do të thotë se ai nuk di vetëm të qëllojë, ai di se si t’i mësojë njerëzit të gjuajnë. Dhe ai është një mësues i lindur nga natyra.

Në tre ditë, Roberts kishte një klasë prej shtatë gjuetarësh që goditnin objektivat 1000 jard në kushte me erë të lartë në shkretëtirë. Më e rëndësishmja, Roberts na mësoi gjërat që mund t’i përdorim në të vërtetë gjatë gjuetisë. Nëse keni kohë për të marrë një kurs të Roberts, kjo do të përmirësojë në mënyrë dramatike të kuptuarit tuaj të gjuajtjes me pushkë. Nëse nuk e bëni, këtu janë disa gjëra që mora kur isha atje.

Instruktori Chris Roberts duke qëndruar në një poligon qitjeje.
Instruktori i gjuajtjes Chris Roberts nga CR2 Shooting Solutions. Frank Galli nga Sniper’s Hide

1) Ndoshta po i bëni shumë presion pushkës suaj

Një pushkë godet dhe është e natyrshme që të duash ta shtrëngosh fort. Por ju do të jeni një gjuajtës më i mirë kur të ndaloni së bëri këtë. Pa marrë parasysh se çfarë, njerëzit japin lëvizje në pushkë kur i mbajnë ato – dhe këtu vjen pasaktësia. Nuk është një punë e madhe në 100 jard, por kapja e pushkës suaj nga vdekja mund t’ju bëjë të humbisni në 300.

“Stabiliteti vjen nga mbështetja e kockave në vend të mbështetjes muskulore,” thotë Roberts. “Ajo gjithashtu vjen nga gjëra të tilla si çanta për qitje, dykëmbëshe dhe trekëmbëshe.”

Në vend që të përpiqeni të muskuloni një pushkë në një pozicion të qëndrueshëm, përqendrohuni në ndërtimin e një pozicioni që mbështet një pushkë (më shumë për këtë më poshtë) dhe prekni pushkën tuaj aq sa ta kontrolloni dhe të thithni zmbrapsjen. Kjo është paksa kërcim. Duhet praktikë për të kuptuar se sa presion duhet të bëni mbi pushkën tuaj për ta gjuajtur me saktësi.

Në distancë, vendosni një objektiv letre në vijën 100 jardësh dhe vendoseni në stol. Mbështetni pjesën e përparme dhe të pasme të pushkës me çanta ose një pushim. Më pas ngrini zmadhimin në fushëveprimin tuaj dhe vendoseni pikën në shënjestër. Shtoni dhe merrni presionin nga saldimi i faqeve dhe vendi ku supi juaj takohet me të pasmet, duke vënë re gjatë gjithë kohës se si çdo grimcë presioni shkakton lëkundjen e kërcellit. Bëjeni këtë derisa të gjeni pikën e ëmbël dhe pikat e kryqëzimit të ndalojnë së lëvizuri. Më pas tërhiqni këmbëzën dhe përsërisni. Qëllimi juaj është të gjeni vetëm presion të mjaftueshëm për të mbështetur pushkën dhe për të thithur zmbrapsjen duke i mbajtur të palëvizurat.

2) Çantat e gjuajtjes nuk janë vetëm për rreze

Në klasën e Roberts, ne nuk shkuam askund pa një çantë të pasme. Nëse nuk e dini se çfarë janë këto, ato janë thasë të vegjël rëre që përdoren për të mbështetur prapanicën e një pushke kur gjuan me prirje ose nga stoli. Në klasë, Roberts na mësoi të mendojmë për çantat e pasme më shumë si çanta të qitjes së përgjithshme për të mbështetur pushkët pothuajse në çdo pozicion.

Një pushkë në një thes me rërë ulur në një shkëmb.
Çantat e xhirimit si ky Gamechanger me përmasa të vogla nga Armageddon Gear janë të dobishme në terren. Ingranazhet e Armagedonit

Ne do t’i vendosnim ato në shkëmbinj, trungje dhe trekëmbësha për të mbështetur pjesën e përparme të një pushke ose do t’i fusnim nën bërryl për më shumë mbështetje. Sa më shumë që të gjuani me një çantë, aq më shumë do të gjeni mënyra për ta përdorur atë për të mbështetur pushkën tuaj në pozicione të ndryshme gjatë gjuetisë.

Dhe përpara se të mendoni se duhet të paketoni një thes rëre prej 10 kilogramësh kudo që të shkoni, duhet të mësoni rreth Git-Lite. Git-Lite është një material mbushës për çantat e qitjes që vepron si rërë, por është shumë më i lehtë. Personalisht, unë përdor Gamechanger me madhësi Pint nga pajisjet Armageddon, të cilin mund ta blini të mbushur me Git-Lite. Mbushjen mund ta blini veçmas dhe ta shtoni në çdo qese që ju pëlqen.

3) Hedhja e shpatullave çon në gjuajtje të keqe

Për pjesën më të madhe të klasës, Roberts vazhdimisht u kujtonte studentëve që të ndalonin së “hequr” pjesën e sipërme të trupit në njërën anë dhe duke i vendosur prapanicën e pushkës në xhepat e shpatullave tona. “Nëse ju tërhiqeni anash, pushka juaj do të dëshirojë të largohet nga ju,” thotë ai. “Edhe me pushkën e drejtuar drejt në objektiv, do të përfundoni duke luftuar pushkën dhe do t’ju duhet ta ktheni përsëri drejt objektivit sa herë që gjuani.”

Në vend të kësaj, Roberts sugjeron vendosjen e prapanicës së pushkës më afër qendrës së trupit dhe katrorin e shpatullave pingul me vijën e gjuajtjes. Ai gjithashtu thekson rëndësinë e shtrirjes së trupit drejt objektivit përpara se të qëlloni. Nga stoli, kjo është e lehtë. Herën tjetër që të jeni në poligon, uluni pas stolit në vend që të qëndroni në anën e djathtë ose të majtë të tij. Në mënyrë të natyrshme do t’i ktheni shpatullat tuaja drejt objektivit dhe do ta vendosni pushkën në mënyrën e duhur.

“Unë u them gjithmonë studentëve, gjëja më e mirë që mund të bëni është të qëlloni me prapanicën e pushkës në qendër të gjoksit. Problemi është se ju nuk mund të shihni përmes optikës tuaj në këtë mënyrë. Realisht, ju dëshironi ta keni atë prapanicë sa më afër vijës qendrore dhe qafës sa të jetë e mundur, duke qenë ende në gjendje të shihni rrjetën tuaj.”

Një burrë pranë një pushke në një trekëmbësh që po bisedon.
Autori po mëson se si të bëjë shkrepje në kënde të pjerrëta. Frank Galli nga Sniper’s Hide

4) Mësoni të ndërtoni pozicione të mira qitjeje

Pasi të kuptoni se si ta mbani pushkën tuaj me presion optimal dhe ta mbani trupin tuaj në linjë me një objektiv, duhet të mësoni të ndërtoni një pozicion të qëndrueshëm. Ndërtimi i një pozicioni gjuajtjeje është si të luash Tetris me pushkën, trupin, mjetet e gjuajtjes si çanta dhe dykëmbëshe dhe çfarëdo që të gjesh në fushë.

Sipas Roberts, stabiliteti vjen duke u ulur në tokë sa më shumë që mundeni. “Nëse mund të qëlloni duke u gjunjëzuar në vend që të qëndroni në këmbë, ju dëshironi ta bëni këtë,” thotë ai. “Nëse mund të qëlloni ulur, në vend që të gjunjëzoheni, dëshironi ta bëni këtë. Dhe nëse mund të qëlloni me prirje dhe jo të gjunjëzuar, sigurisht që dëshironi ta bëni këtë. Kur filloni të gjuani nga pozicione të tjera, dëshironi të simuloni të prirur në çdo mënyrë që mundeni. Edhe nëse do të qëllosh nga një pengesë, duhet të imitosh atë pozicion të prirur me mbështetjen e pjesës së përparme dhe të pasme të pushkës.”

Qëllimi me çdo pozicion është të rreshtoheni me objektivin dhe të mbështesni pushkën në një mënyrë që eliminon lëkundjet që shihni në pikën e kryqëzimit. Ju mund të praktikoni duke vendosur për një gjuajtje në gjëra të tilla si shkëmbinj, trungje ose një trekëmbësh dhe duke shtuar mbështetje për pushkën tuaj derisa pikat tuaja të qëndrojnë në objektiv. Mbajeni pushkën tuaj të shkarkuar dhe gjuajini disa herë. Më pas ngarkojeni dhe shikoni nëse mund të mbani disa të shtëna brenda 1 deri në 2 MOA në letër në 100 jard.

Një mënyrë tjetër për të praktikuar pozicionet e ndërtimit është të gjuani diçka që quhet Kraft Drill. (Mund të gjeni më shumë informacion dhe një objektiv falas për të printuar në faqen e internetit të Rifle Kraft.) Stërvitja përbëhet nga 12 të shtëna nga katër pozicione—në këmbë, ulur, gjunjëzuar dhe shtrirë—në një objektiv 100 jardësh. Midis çdo goditjeje, ju duhet të ndërtoni një pozicion të ri dhe të përsërisni procesin. Nëse pozicionet tuaja të gjuajtjes janë të shëndosha, 12 gjuajtjet tuaja do të grupohen afër njëri-tjetrit. Në faqen e internetit të Rifle Kraft, ju gjithashtu mund të regjistroni dhe ruani objektivat tuaja për të marrë këshilla se si të përmirësoheni bazuar në vendin ku po goditni.

Një burrë që gjuan me pushkë në pozicionin e shtrirë.
Kur ndërtoni një pozicion, përpiquni të shkoni sa më poshtë në tokë. Frank Galli nga Sniper’s Hide

5) Edhe pushkët e lehta mund të jenë të sakta

Është e vërtetë që pushkët e rënda janë më të lehta për t’u gjuajtur me saktësi, por nuk keni nevojë për një të tillë. “Njerëzit përpiqen të mbikompensojnë me peshë në vend që të kenë baza të mira ose një proces të mirë goditjeje,” thotë Roberts. “Natyrisht ju doni të grumbulloni çdo avantazh që mundeni nga një pushkë. Një shofer NASCAR do të dëshirojë të ketë makinën më të shpejtë që mundet, por ai ende duhet të jetë në gjendje ta drejtojë atë. Ka diçka për të thënë për një pushkë që manovrohet lehtë.”

Pushka që solla në klasë peshon rreth 6 lbs pa fuçi. Është bërë kryesisht nga fibra karboni dhe shumë pushkë të reja gjuetie po ndërtohen në këtë mënyrë. Në fakt, shumica e nxënësve në klasë qëlluan edhe me pushkë gjuetie të lehta. Pasi mësuam një ose dy gjëra, nuk e patëm problem t’i rregullonim ato. Nëse e kuptoni se si të ndërtoni një pozicion të qëndrueshëm me një pushkë të lehtë dhe të shtriheni siç duhet me një objektiv, do të habiteni se sa i saktë mund të jeni.

Dy burra shikojnë një pushkë me rreze të gjatë.
Pushkët e lehta mund të godasin objektivat në distancë nëse dini t’i gjuani ato. Frank Galli nga Sniper’s Hide

6) Nuk keni nevojë për shumë municion për të praktikuar

Ju mund të përfitoni më shumë nga një kuti municionesh sesa një kuti e tërë municionesh nëse dini të praktikoni. Roberts i pëlqen të shikojë të shkojë në gamë si të stërvitet, dhe ai e ka ulur stërvitjen e tij në 20 raunde. Së pari, ai ngrohet me pjekje të thatë.

“Unë punoj në aftësitë e shkëlqyera motorike të kalimit të gjithë procesit tim të gjuajtjes, ndërtimit dhe thyerjes së pozicioneve, punës për kontrollin e këmbëzës, kapjen time, rregullimin e fushëveprimit tim dhe gjëra të tilla pa gjuajtur plumba.” Pas kësaj, Roberts shkon në një stërvitje Kraft. Ai gjuan 12 fishekë nga katër pozicione të ndryshme dhe thotë se do ta modifikojë stërvitjen për të punuar në pozicione specifike si në këmbë ose ulur.

“Me pjesën tjetër të kutisë së municionit që kam, punoj për të gjuajtur në distancë. Nëse më duhet të konfirmoj të dhënat e mia, do ta bëj këtë, ose do të praktikoj thirrjet e erës. Pastaj e quaj një ditë.” Roberts thotë se duke gjuajtur më pak raunde, ai mund të praktikojë më rregullisht dhe të shmangë përforcimin e zakoneve të këqija.

7) Respektoni erën dhe kufizimet tuaja

Kur i arrini menjëherë, Roberts thotë se thirrja e erës është në të vërtetë thjesht një “supozim i egër shkencor”. Ne kemi mjete për ta matur atë, dhe ka shkencë që zbatohet për trajektoren e një plumbi në erë, por ka shumë gjëra që një gjuajtës nuk mund të llogarisë midis grykës dhe objektivit. Për shkak të kësaj, thirrja e erës kërkon vite për ta zotëruar.

Në klasë, ne u përpoqëm të bënim telefonata bazuar në veçoritë e terrenit. Pastaj një instruktor nxori bombola tymi në distanca të ndryshme për të na treguar nëse supozimet tona ishin të sakta. Ata ishin pothuajse gjithmonë jashtë. Gjëja e ndërlikuar është se ju mund të gjeni se çfarë po bën era në pozicionin tuaj të gjuajtjes, por mund të jetë ndryshe në distancë, gjë që do të ndikojë në plumbin tuaj në një mënyrë krejtësisht të ndryshme. Kjo është një arsye e madhe pse gjuajtjet e gjata në lojë bëhen të shëmtuara. Mënyra se si era ndikon në një plumb varet nga faktorë si shpejtësia e erës, këndi i erës, këndi i gjuajtjes, terreni dhe lloji i fishekut që po gjuan.

Tymi që fryn nëpër shkretëtirë.
Instruktorët përdorën bombola tymi me ngjyra për t’u treguar studentëve se si era lëvizte nëpër male. Frank Galli nga Sniper’s Hide

Nëse doni të mësoni më shumë rreth erës, ju duhet një bazë e informacionit të mirë. “Qëndroni larg Facebook-ut dhe forumeve”, thotë Roberts. Në vend të kësaj, ai sugjeron artikujt që lidhen me erën në Sniper’s Hide. Studioni mbi terminologjinë dhe teoritë pas të shtënave në erë. Më pas, merrni një matës të erës dhe mbajeni me vete. Mendoni vazhdimisht shpejtësinë e erës në pozicionin tuaj, më pas kontrollojeni atë me njehsorin. Herët a vonë, do të filloni të ndjeni shpejtësinë e erës.

Lexo më tej: Pajisjet e qitjes për gara me rreze të gjatë me të cilat do të gjuaja

Së fundi, nuk ka asnjë zëvendësim për udhëzimet e mira dhe përvojën e botës reale kur bëhet fjalë për thirrjet e erës. Nëse nuk mund të shkoni në një kurs në një vend si CR2, vendoseni veten në situata realiste. Shikoni ndeshjet e gjuajtjes në terren si NRL Hunter dhe regjistrohu si “qitës i aftësive” për t’u çiftuar me një profesionist. Atje, objektivat janë madhësia e elementeve jetësore të kafshës dhe thirrjet e erës kanë vërtet rëndësi. Me pak praktikë, do të mësoni se çfarë pozash mund të bëni dhe çfarë nuk mund të bëni, dhe do të jeni shumë më të gatshëm për gjënë e vërtetë që vjen vjeshta.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.