Bateritë më të mira AAA të 2022 | Jeta në natyrë


Ne mund të fitojmë të ardhura nga produktet e disponueshme në këtë faqe dhe të marrim pjesë në programet e filialeve. Mëso më shumë >

Përditësuar më 26 tetor 2022 12:31 PM

Viti është 1780, dhe mjeku italian Luigi Galvani ka një bretkosë të ngordhur të lidhur në një grep bronzi në tryezën e kuzhinës. Ai dhe gruaja e tij po i hiqnin lëkurën amfibit në mënyrë që të mund të fërkonin lëkurën e tij dhe të prodhonin elektricitet statik. Kur bisturia e çelikut preku amfibin, këmba e tij u shtrëngua. Galvani ishte i bindur se kjo do të thoshte se bretkosa ishte elektrizuar, por miku dhe kolegu i tij shkencëtar Alessandro Volta nuk ishte aq i sigurt. Volta mendoi se bretkosa e ngordhur shkelmonte sepse trupi i saj ishte një përcjellës i lagësht midis grepit dhe bisturisë – dhe ai e përdori atë hipotezë për të ndërtuar një bateri të quajtur grumbull voltaik.

Bateria filloi si një seri gotash vere të mbushura me ujë super të kripur në të cilat Volta hodhi elektroda. Kjo konfirmoi se dy metale dhe një zgjidhje kripe janë të nevojshme për të gjeneruar një rrymë elektrike. Dhe kjo është historia e baterisë së parë… apo është?

Në vitet 1930, arkeologët zbuluan një kavanoz misterioz balte në Irak. Kavanozi kishte një tapë asfalti dhe një shufër hekuri të futur në një cilindër bakri brenda kavanozit—dhe kur u mbush me uthull, kavanozi prodhoi mbi një volt energji elektrike. Rezulton se kavanozi ishte një bateri 2000-vjeçare, ndoshta e përdorur për veshjen me rrymë rreth 250 para Krishtit.

Bateritë bashkëkohore nuk janë aq emocionuese sa një seri gotash ose një bateri e lashtë misterioze prej balte, por ato janë shumë më të përshtatshme. Ja çfarë duhet të kërkoni kur zgjidhni bateritë më të mira AAA për pajisjet tuaja të ndryshme.

Gjërat që duhen marrë parasysh kur blini bateritë më të mira AAA

Ekzistojnë dy konsiderata kryesore kur blini: lloji i baterisë (alkaline, litium ose i rikarikueshëm), jetëgjatësia e pritshme e baterisë, çmimi dhe nëse preferoni bateritë e markës ose gjenerike.

Vëmendja e parë është përdorimi i vetëm kundrejt rikarikimit. Bateritë me përdorim të vetëm janë përgjithësisht klasike alkaline ose litium më të lehta, më të qëndrueshme (por më të shtrenjta). Ata do të fuqizojnë pajisjen tuaj për aq kohë sa zgjasin elementët brenda saj dhe më pas ju e hidhni baterinë e vdekur në koshin e plehrave ose e ricikloni atë.

Bateritë e rikarikueshme mund t’i kthejnë reagimet e tyre të brendshme mbrapsht, duke e rivendosur baterinë në mënyrë që ta përdorni vazhdimisht për rreth 3 vjet.

Jetëgjatësia, kostoja dhe emri i markës kundrejt gjenerikes janë konsiderata të tjera. Ja çfarë duhet të dini kur vendosni se sa kohë ju duhet të ruani bateritë tuaja, sa para dëshironi të shpenzoni në fillim dhe nëse një produkt gjenerik i plotëson nevojat tuaja.

Sa kohë ju nevojitet që të zgjasë bateria?

Bateritë alkaline përdorin të njëjtin parim bazë që drejtonte baterinë e Voltës: dy elektroda dhe një zgjidhje kripe që lejon jonet të rrjedhin midis tyre. Këto elektroda janë ato që shumica e njerëzve mendojnë si anët pozitive (anodë) dhe negative (katodë) të baterisë.

Për bateritë alkaline moderne, anoda është zakonisht zink, dhe katoda është oksid mangani. Lëvizja e joneve midis të dyjave gjeneron energjinë që bateria përdor për të fuqizuar pajisjet tuaja. Ky është një reaksion kimik, dhe me kalimin e kohës, kimikatet që nxisin reaksionin konsumohen dhe jonet ndalojnë rrjedhjen. Kjo është një bateri e vdekur.

Elektrodat metalike gjithashtu prishen me kalimin e kohës dhe ajo bateri nuk do të funksionojë edhe nëse nuk është futur kurrë në një pajisje. Kjo është arsyeja pse bateritë kanë data të skadencës. Shumica prej nesh mbajnë një rezervë baterish në shtëpi ose në automjetet tona, në mënyrë që të mos na duhet të shkojmë në dyqan në momentin që një elektrik dore ose telekomanda ndalet nga përdorimi, kështu që është një ide e mirë të merrni parasysh jetëgjatësinë e baterisë kur bëni zgjedhje. Shumë bateri alkaline kanë jetëgjatësi që bien midis 7 dhe 10 vjet. Bateritë alkaline janë më pak të shtrenjta se llojet e tjera të baterive, duke i bërë këto një zgjedhje të mirë për përdorim të gjithanshëm.

Bateritë alkaline më të mira për jetëgjatësi: Bateritë alkaline Duracell

Bateri bakri AAA Duracell

Një bateri alkaline prej çeliku, zinku dhe mangani që është e mirë për 10 vjet. Amazon

Këto bateri alkaline AAA me jetëgjatësi, pa merkur, përmbajnë atë që Duracell e quan Duralock Power Preserve Technology, e cila i mban ato të freskëta për 10 vjet në ruajtje. Ato janë bërë në SHBA dhe janë ideale për përdorim në telekomandë, elektrik dore, detektorë tymi dhe lodra. Ju mund të blini pako të vogla prej tyre me një kosto prej më pak se një dollar për bateri.

A ia vlejnë koston bateritë litium?

Bateritë e litiumit funksionojnë në të njëjtin parim bazë si bateritë alkaline, por përdorin elementë të ndryshëm për të nxitur reaksionin kimik. Në këtë rast, katoda është një përbërje litiumi, dhe anoda është karboni.

Litiumi është një element shumë reaktiv, që do të thotë se ruan shumë energji. Dhe meqenëse bateritë AAA janë të dizajnuara për të mbajtur saktësisht 1.5 volt energji, një bateri litiumi e dendur me energji mund ta bëjë këtë me më pak përbërës. Kjo përkthehet në një bateri të lehtë – rreth gjysma e peshës së baterive alkaline ekuivalente. Ata gjithashtu kanë një jetë shumë më të gjatë. Në fakt, bateritë e litiumit për një përdorim kanë dyfish jetëgjatësi – deri në 20 vjet.

Bateritë e litiumit me përdorim të vetëm shkëlqejnë me të vërtetë kur dëshironi jetëgjatësi të gjatë të baterisë – thelbësore në një pajisje të teknologjisë së lartë – ose kur planifikoni t’i ruani bateritë në raft për një kohë. Dhe ato janë ideale nëse dëshironi që pajisja që po punoni të jetë sa më e lehtë. Ana negative është se bateritë e litiumit priren të jenë më të shtrenjta se kushërinjtë e tyre alkaline me përdorim të vetëm. Për shkak se litiumi është kaq reaktiv, ka gjithashtu pak më shumë gjasa të shkarkohet rastësisht (lexo: shpërthejë), por kjo është më shumë një problem për bateritë litium-jon të rikarikueshme që përdoren për të fuqizuar telefonat celularë dhe laptopët.

Bateritë e litiumit kushtojnë më shumë se bateritë alkaline, por nuk kërkojnë zëvendësim aq shpesh. Disa kanë gjithashtu jetëgjatësi shumë të gjatë

Bateritë më të mira të litiumit për jetëgjatësi: Energizer litium Batteries

Bateritë litium AAA Energizer

Kjo bateri e teknologjisë së lartë zgjat deri në 20 vjet para se të skadojë. Amazon

Bateritë e litiumit AAA janë rezistente ndaj rrjedhjeve dhe kanë një jetëgjatësi deri në 20 vjet kur ruhen siç duhet. Këto janë të mira për pajisjet e teknologjisë së lartë ose inteligjente që kërkojnë më shumë energji për të funksionuar gjatë një periudhe të gjatë. Ata janë gjithashtu një zgjedhje e mirë për ruajtje afatgjatë – të themi në një kamp dreri ose shtëpi verore – ose për rezervë për pajisje të rëndësishme të teknologjisë së lartë në shtëpi.

A duhet të investoj në bateri të ringarkueshme AAA?

Pra, po në lidhje me bateritë e rikarikueshme? Edhe ky është një mësim kimie. Mos harroni se si reaksioni kimik që ndodh brenda një baterie përfundimisht i nxjerr kimikatet dhe rrjedha e joneve ndalon, duke ju lënë një bateri të ngordhur? Kur futen në një burim energjie, bateritë e ringarkueshme mund t’i drejtojnë ato reaksione kimike mbrapsht. Kjo i kthen ndryshimet në kimikatet në bateri, dhe ju përfundoni me një bateri të re.

Kjo nuk zgjat përgjithmonë, sigurisht. Me kalimin e kohës, copa të vogla metali ngecin në papërsosmëritë në sipërfaqen e baterive të ringarkueshme të litiumit. duke shkaktuar një reaksion që ndërton kristale. Këto pengojnë rrjedhën e joneve, duke e bërë përfundimisht baterinë aq joefikase saqë thjesht ndalon së punuari. Por kjo ndodh për rreth tre vjet, kështu që ne po flasim për qindra rimbushje.

Disa bateri të rikarikueshme gjenerojnë energji duke përdorur nikel dhe kadmium. Falë vetive të këtyre elementeve, bateritë NiCd (zakonisht të referuara si NiCad) mund të përdoren dhe të rimbushen për një kohë shumë të gjatë – deri në 20 vjet – që do të thotë se nuk do t’ju duhet të konsumoni aq shumë bateri. Megjithatë, është e rëndësishme t’i hidhni këto bateri me kujdes. Kadmiumi është toksik për bimët dhe kafshët dhe mund të shkaktojë dëm nëse depërton në ujërat nëntokësore.

Bateritë AAA të rikarikueshme janë më të shtrenjta se bateritë alkaline ose litium, dhe do t’ju duhet të investoni në një rimbushës (i cili shpesh shitet me bateritë), por ato janë më ekonomike për një kohë të gjatë. Kjo bën që bateritë e rikarikueshme të jenë një zgjedhje e mençur për çdo pajisje që kalon shpejt përmes baterive. Merrni bateri të mjaftueshme që të mund të përdorni një grup në pajisjen tuaj dhe të mbani një grup tjetër plotësisht të ngarkuar. Nuk do të keni kohë pushimi.

Karikuesja më e mirë: Bateritë e ringarkueshme Panasonic

Bateritë AAA të ringarkueshme Eneloop

Kjo bateri NiMH është e mirë për 2100 rimbushje dhe ruan 70 për qind karikim kur ruhet për 10 vjet. Amazon

Kjo bateri NiMH AAA është e mirë për 2100 rimbushje dhe ruan 70 për qind karikim kur ruhet për 10 vjet.

Këto bateri të ringarkueshme hibride metalike nikel (NiMH) mund të ringarkohen mbi 2000 herë përpara se të fillojnë të prishen. Kjo i bën ato ideale për t’u përdorur në një pajisje që e përdorni shpesh dhe kalon përmes baterive, sepse mund të rrotulloni dy grupe baterish për vite me radhë.

A ia vlen të blesh me shumicë?

Një familje mesatare në SHBA përdor rreth 47 bateri në vit. Janë 188 bateri për një përdorim për katër vjet, ose vetëm 12 bateri të rikarikueshme. Kur shikoni atë matematikë, duket sikur bateritë e rikarikueshme kanë kuptimin më të madh, dhe kjo është përgjithësisht e vërtetë – përveç rasteve kur nuk është.

Besoni apo jo, ka disa raste kur ekspertët rekomandojnë të mbahen me bateritë e vjetra për përdorim të vetëm. Kjo është e vërtetë me pajisjet që përdorin shumë pak energji, të tilla si fenerët ose orët. Këto mund të zbehin ose të mbajnë kohën keq kur një bateri e rikarikueshme është pothuajse e mbaruar. Alarmet e tymit me bateri janë optimizuar për bateritë me përdorim të vetëm, kështu që ato mund të mos tingëllojnë nëse bateria e rikarikueshme është e ulët në fuqi. Është gjithashtu një ide e mirë t’i përmbaheni baterive njëpërdorimshe për komplet e urgjencës dhe përdorim në natyrë, pasi këto bateri mund të qëndrojnë më mirë në kushte më të vështira.

Nëse përdorni shumë bateri të trefishta A, blerja me shumicë mund të minimizojë shpenzimet për bateri dhe të sigurojë një rezervë të mirë baterish për rrethana emergjente. Në përgjithësi, paketat me shumicë të baterive të trefishta A arrijnë diku nga dy të tretat në gjysmën e çmimit, për bateri, të paketave standarde.

Më e mira në paketimin me shumicë: Bateritë Alkaline Rayovac

Bateritë alkaline AAA Rayovac

Një paketë me shumicë baterish alkaline njëpërdorimshe me jetëgjatësi 10-vjeçare. Amazon

Një paketë me shumicë baterish alkaline njëpërdorimshe me jetëgjatësi 10-vjeçare.

Këto bateri alkaline AAA janë një përdorim, duke i bërë ato ideale për pajisje me fuqi të ulët, komplete emergjence dhe raste kur përdoruesi nuk mund të përdorë energjinë elektrike për t’u rimbushur. Paketa me shumicë e ri-mbyllshme e bën të lehtë ruajtjen e baterive të papërdorura gjatë jetëgjatësisë 10-vjeçare të produktit.

A janë të mira bateritë gjenerike AAA?

Në përgjithësi, produktet gjenerike priren të jenë shumë më të lira kur krahasohen me opsionin e markës së emrit – por ndonjëherë kjo markë e emrit sjell një masë sigurie për cilësinë ose qëndrueshmërinë e artikullit. Si lëkundet pyetja e emrit kundrejt asaj gjenerike kur bëhet fjalë për bateritë?

Consumer Reports dhe një bloger fizik në Wired e hulumtuan këtë duke lidhur bateri të shumta me testuesit e tensionit dhe rrymës dhe duke regjistruar rezultatet. Rezulton se emrat e markave mbajnë më shumë energji për bateri – deri në 3 vat-orë kundrejt më pak se 1 vat-orë. Por bateritë gjenerike ishin me të vërtetë shumë më të lira – kështu që çmimi për vat-orë ishte në thelb një larje.

Përfundimi i tyre është se ndoshta ka kuptim të investoni në bateritë e markës së emrit për pajisjet që kërkojnë shumë energji ose që nuk do të dëshironit t’i lini pa paralajmërim. Por për pajisje të tilla si telekomanda ose lodra që një fëmijë do t’i përdorë shpesh (ose do t’i lërë të ndezura, duke i zbrazur bateritë), bateritë gjenerike AAA të lira janë një zgjedhje e mirë.

Buxheti më i mirë: Bateritë alkaline të AmazonBasics

Bateritë alkaline AAA Amazon

Bateritë me përdorim të vetëm në këtë paketë me shumicë kanë një jetëgjatësi 10-vjeçare pa rrjedhje. Amazon

Bateritë AAA me përdorim të vetëm në këtë paketë me shumicë kanë një jetëgjatësi 10-vjeçare pa rrjedhje. Bateritë AAA kanë një unazë të brendshme izoluese që parandalon qarqet e shkurtra dhe shkarkimin aksidental.

Ulja e baterive më të mira AAA

Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e baterisë më të mirë AAA për një pajisje, duhet të keni parasysh se sa e rëndësishme është pajisja, sa energji kërkohet, nëse do t’i mbani bateritë në ruajtje dhe sigurisht, çmimin. Bateritë alkaline me përdorim të vetëm janë ideale për përdorim të gjithanshëm, ndërsa bateritë e litiumit janë të fuqishme, me peshë të lehtë dhe zgjasin një kohë të gjatë. Bateritë e rikarikueshme janë ideale për pajisjet që kalojnë shpejt përmes baterive, dhe blerja e një baterie jashtë markës, ose me shumicë, do t’ju kursejë para për një afat të gjatë nëse përdorni shumë bateri AAA.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.