Biznesi i ndyrë i kultivimit të salmonit | Revista Hatch


Ndonjëherë duhet vetëm një fotografi e vetme për të ndryshuar mendjen e dikujt ose për t’i frymëzuar ata të ndërmarrin veprime. Për Catherine Collins dhe bashkëshortin e saj Douglas Frantz, kjo ishte një foto e një matësi të zhytur 32 inç në pisllëk poshtë një ferme salmonësh pranë Port Mouton, Nova Scotia.

Kjo i bëri dy gazetarët investigativë të hidhnin një zhytje të thellë në industrinë e kultivimit të salmonit dhe biznesin e saj të pistë. Rezultati është libri i tyre i sapobotuar Luftërat e Salmonit: Barku i Errët i Peshkut Tonë të Preferuar. Collins dhe Frantz, të cilët janë gjithashtu autorë të disa librave të tjerë jofiction, shkruajnë se si bujqësia e salmonit shpërtheu në një industri prej 20 miliardë dollarësh dhe pse kjo kërcënon salmonin e egër, ekosistemet bregdetare dhe konsumatorët që nuk dyshojnë.

Ka më shumë se disa përshkrime në libër që mund t’i lënë lexuesit me imazhe të mprehta mendore. Ja një: Morrat e detit në salmonin e kultivuar mund të numërohen në qindra në një peshk të vetëm, “aq të shumtë sa në disa fabrika të përpunimit të peshkut punëtorët përdorin Shop-Vacs për t’i hequr ato nga salmoni i ardhur”.

Në një intervistë me ZbuluesiCollins dhe Frantz shpjegojnë kërcënimet që vijnë për jetën e egër, çfarë ndodh me shkencëtarët dhe aktivistët që sfidojnë industrinë dhe nëse rritja e salmonit në tokë është një alternativë më e mirë.

Pse vendosët të shkruani këtë libër?

Catherine Collins: Luftërat e Salmonit mund të duket si një temë e çuditshme për ne, sepse asnjëri prej nesh nuk është peshkatar, biolog detar, apo edhe aktivist mjedisor. Në vend të kësaj, ne jemi si lexuesit tanë të mundshëm – thjesht njerëz që bëjnë çmos për të ngrënë shëndetshëm dhe me përgjegjësi.

Thënë kështu, ne kemi lidhje me temën që jo të gjithë do të kenë. Babai im ishte një peshkatar i zjarrtë i mizave. Për vite të tëra, salmoni i Atlantikut i kapur i egër shërbehej për raste të veçanta në shtëpinë tonë. Mjerisht, fëmijët tanë nuk e kanë njohur kurrë atë kënaqësi.

Pikëpamja jonë për fermat e salmonit u formua fillimisht nga një fermë e vogël që pamë të hynte në ujë jo shumë larg vilës së prindërve të mi në bregun jugor të Nova Scotia në fillim të viteve 1990. Në fillim prindërit e mi ishin të intriguar. Ata shpresonin se akuakultura mund të largonte një pjesë të presionit nga pakësimi i numrit të salmonit të egër të Atlantikut. Por ata e kuptuan shpejt, pasi plehrat e grumbulluara në breg dhe bari i ngjalës në shtratin e detit poshtë fermës ngordhi, se teknologjia e re nuk ishte zgjidhja. Në fakt, mund të përfaqësojë një kërcënim të ri për salmonin e egër.


Libri i Luftërave të Salmonit

Kredia e imazhit: Macmillan Publishers.

Doug Frantz: Shpejt përpara disa dekada. Në janar 2020 shkuam në një takim publik në Mahone Bay, Nova Scotia, disa minuta larg shtëpisë sonë. Një grup i quajtur Koalicioni Twin Bays kishte dhënë një alarm rreth planeve të dy kompanive shumëkombëshe të kultivimit të salmonit për të lokalizuar më shumë se 20 ferma të reja me rrjeta të hapura përgjatë bregdetit tonë.

Në atë kohë, bujqësia e salmonit ishte rritur në një industri prej 20 miliardë dollarësh, dhe po ashtu kishte dëshmi të dëmtimit mjedisor nga fermat e hapura. Rreth 400 njerëz të tjerë u grumbulluan në sallën e komunitetit dhe u derdhën nëpër korridore atë ditë për të dëgjuar paralajmërimet nga ambientalistët, peshkatarët e karavidheve, biznesmenët dhe njerëzit e thjeshtë.

Ne e kemi kaluar karrierën tonë duke hetuar dhe raportuar për gazeta, qeveri dhe firma ligjore. Pra, ne bëmë atë që bëjmë – ne hetuam.

Ne ishim të befasuar, dhe vazhdojmë të habitemi, nga sa pak njerëzit dinë për salmonin që po blejnë në tregje ose po hanë në restorante. Sinqerisht, njerëzit e zgjuar nuk e kanë idenë për dëmin mjedisor të shkaktuar nga fermat e salmonit me rrjetë të hapur ose rreziqet e mundshme shëndetësore nga ngrënia e peshkut që mund të përmbajnë ndotës. Ky është një nga faktorët që na detyroi të shkruajmë Luftërat e Salmonit.

Cilat janë disa nga mënyrat se si kultivimi i salmonit mund të dëmtojë salmonin e egër dhe kafshët e tjera të egra?

Franz: Fermat e salmonit me rrjetë të hapur janë ferma lundruese. Çdo fermë përgjithësisht përbëhet nga 10 deri në 12 kafaze, të quajtura edhe stilolapsa, të bëra nga rrjetë e fortë plastike për të lejuar që rrymat e oqeanit të rrjedhin duke mbajtur jashtë grabitqarët. Çdo kafaz mban deri në 100,000 peshq dhe një zonë mund të përmbajë një milion salmon.

Ekskretimi, ushqimi i tepërt dhe mbetjet kimike nga një fermë e vetme mund të barazohen me mbetjet e prodhuara nga një qytet me 65,000 banorë, sipas një studimi. Por ujërat e zeza të një qyteti trajtohen, ndërsa një fermë salmoni thjesht lejon që mbetjet e saj të shkojnë në shtratin e detit, duke krijuar një zierje toksike që mund të dëmtojë jetën detare për qindra metra.

Këto ferma shpesh ndodhen në rrugët e migrimit të salmonit të egër. Logjika e fermerëve të salmonit është se një mjedis i mirë për një salmon të egër është një mjedis i mirë për kushëririn e tij të kultivuar.

Kjo thjesht nuk është e vërtetë. Këto ferma nxjerrin parazitë dhe patogjenë që janë një kërcënim i provuar për salmonin e egër, veçanërisht për salmonin e ri ndërsa migrojnë nga lumenjtë në oqean. Një nga kërcënimet më të mëdha është nga morrat e vegjël të detit që u ngjiten atyre salmonëve të mitur që migrojnë. Nuk duhen shumë prej këtyre parazitëve për të vrarë një salmon të ri.

Përveç dëmtimit të vazhdueshëm në rritje mjedisore, ekziston një shqetësim për mundësinë e një ngjarje katastrofike – siç është kolapsi i vitit 2017 i fermave të salmonit Cooke Aquaculture pranë Cypress Island, Uashington. Një raport i ashpër nga tre agjencitë shtetërore të Uashingtonit zbuloi se kompania fajësoi në mënyrë të rreme për kolapsin një eklips diellor, kur ishte neglizhenca e vetë kompanisë që çoi në kolapsin. Në ditët më pas, 250,000 salmonë të kultivuar të Atlantikut u arratisën në Puget Sound, duke konkurruar me salmonin vendas të Paqësorit për ushqim, duke kërcënuar peshqit vendas me sëmundjet e shfrenuara në mjedisin e fermës dhe duke u ndërthurur potencialisht me salmonin e egër vendas.

Shumica e amerikanëve të veriut ka të ngjarë të mos e dinë se salmoni i tyre i kultivuar mund të ketë një ndikim tek njerëzit aq larg sa Afrika Perëndimore. Mund të shpjegoni pse?

Collins: Salmoni është mishngrënës dhe përbërësi kryesor në ushqimin e tyre është peshqit e vegjël foragjerë, si sardelet, açugat dhe skumbri. Në ditët e para të akuakulturës, nevojiteshin rreth tre kilogramë peshk të egër për të rritur një kilogram salmon të kultivuar. Përparimet në prodhimin e miellit të peshkut kanë përmirësuar raportin e ushqimit, por ndërsa kultivimi i salmonit është rritur në mënyrë dramatike në mbarë botën, po ashtu është rritur edhe kërkesa për peshq foragjere të egra.

Ndikimi është më i qartë përgjatë bregut 3,400 milje të Atlantikut të Afrikës Perëndimore, ku peshkatarët e mëdhenj mbledhin mijëra tonë të këtyre peshqve të vegjël për t’u përpunuar në miell peshku dhe vaj peshku për të ushqyer salmonin që përfundohet në tavolinat e darkës në vendet më të pasura.

Për afrikanët, kjo ka qenë një fatkeqësi. Kombet e Bashkuara thonë se gjysma e rezervave të peshkut në Afrikën Perëndimore janë të mbipeshkuar dhe në rrezik kolapsi. Dhe 40% e këtyre barkave operojnë ilegalisht. Peshkatarët për ekzistencë kanë parë rënie të ndjeshme të kapjes. Gratë që përpunojnë dhe shesin peshkun në tregjet lokale nuk mund të sigurojnë më jetesën. Dhe pasiguria ushqimore është rritur në një nga rajonet më të varfra të botës.

A shihni ngjashmëri me industrinë e kultivimit të salmonit dhe industrinë e duhanit apo të naftës?

Franz: Ne nuk po argumentojmë se ngrënia e salmonit është aq e keqe për shëndetin tuaj sa pirja e duhanit ose aq e keqe për klimën sa karburantet fosile. Por ka edhe paralele të tjera.

Në fillim të viteve 1950, shkencëtarët e industrisë së duhanit zbuluan lidhjet midis pirjes së duhanit dhe kancerit. Për dekada, industria mbuloi gjetjet e saj dhe zhvilloi një luftë për të diskredituar shkencëtarët e pavarur dhe kritikët e tjerë. Industria e naftës dhe gazit është përpjekur të transferojë fajin për krizat klimatike te individët, të fshehur pas reklamave të shkëlqyeshme dhe politikanëve të robëruar.

Në mënyrë të ngjashme, fermerët e mëdhenj të salmonit përçmojnë shkencëtarët që vënë në dukje rreziqet shëndetësore dhe mjedisore nga salmoni i kultivuar dhe përpiqen të diskreditojnë kritikët. Ne tregojmë historitë e disa njerëzve që sfiduan gjigantët e kultivimit të salmonit dhe përfunduan duke humbur punën e tyre ose duke u përballur me padi.

Fermerët e salmonit e shesin produktin e tyre si të rritur natyrshëm dhe të qëndrueshëm. Vitin e kaluar, një gjykatës federal në Nju Jork miratoi një marrëveshje në të cilën Mowi ASA e Norvegjisë, fermeri më i madh i salmonit në botë, pagoi 1.3 milionë dollarë për reklama mashtruese dhe ra dakord të ndalonte pretendimin se marka e saj e salmonit të tymosur Ducktrap ishte “me burim të qëndrueshëm”, “të gjitha natyrale. ” dhe “nga Maine”. Ky duhet parë si një moment kritik për të gjithë industrinë dhe për konsumatorët e përgjegjshëm.

Bujqësia e salmonit mund të reformohet nëse publiku kërkon që salmoni i tij të rritet në mënyra më të shëndetshme dhe miqësore me mjedisin. Fakti është se kultivimi i salmonit, siç është praktikuar deri vonë, është një biznes pa ngarkesë. Në shumicën e vendeve fermat e salmonit përdorin vijën bregdetare dhe ujin pa u ndëshkuar, duke paguar pak për të marrë me qira vendet dhe asgjë për të pastruar dëmet që ato shkaktojnë. Në një ndjekje të vetme të fitimit, korporatat shumëkombëshe që qëndrojnë pas kultivimit të salmonit shfrytëzojnë burimet publike dhe injorojnë shëndetin publik.

A ka të ardhme kultivimi i salmonit dhe nëse po, si do të dukej një i shëndetshëm?

Collins: Ne mendojmë se po. Ka tre hapa të nevojshëm për ta bërë këtë.

Së pari, konsumatorët duhet të kuptojnë rreziqet dhe përfitimet nga ngrënia e salmonit të kultivuar. Kjo do të thotë transparencë më e madhe nga dyqanet ushqimore, restorantet dhe fermerët e salmonit. Diçka si një kod QR në salmon duhet të zbulojë se ku dhe si është rritur dhe të listojë kimikatet në ujë dhe ushqim.

Së dyti, përgjegjësia individuale duhet të përkthehet në veprim të koordinuar. Konsumatorët e arsimuar mund të bashkohen me grupe mjedisore, shkencëtarë dhe reformatorë të qeverisë për të ndërtuar një lëvizje që kërkon që fermerët e salmonit të mbrojnë mjedisin dhe të sigurojnë shëndetin e peshkut që ata shesin.

Së treti, qeveritë në vendet kultivuese të salmonit duhet të ndalojnë së favorizuari interesat ekonomike të industrisë mbi mbrojtjen e mjedisit dhe shëndetit publik.

Industria e justifikon veten duke thënë se luan një rol thelbësor në ushqimin e botës. Por ka mënyra më të mira për të siguruar proteinën që i nevojitet botës. Një teknologji me kapacitetin për të përmirësuar status quo-në është sistemet e ricikluara të akuakulturës (RAS). Këto objekte rritin salmon në tokë në rezervuarë të mëdhenj duke përdorur ujë të filtruar dhe të ricikluar. Ata nuk kanë nevojë për kimikate ose antibiotikë të tepërt, sepse cilësia e ujit është e kontrolluar. Dhe ata nuk kërcënojnë salmonin e egër ose jetën tjetër detare, sepse peshqit nuk prekin kurrë oqeanin.

Një çështje që as fabrikat RAS nuk e kanë zgjidhur është ushqimi. Përdorimi i miellit të bluar të peshkut nga peshqit e vegjël do të thotë se salmoni i kultivuar është në thelb i paqëndrueshëm, si në lapsa me rrjeta të hapura në oqean ashtu edhe në tanke gjigante në tokë. Llojet e reja të ushqimit janë duke u zhvilluar si alternativa ndaj peshqve të vegjël dhe qeveritë duhet t’i mbështesin këto përpjekje dhe konsumatorët duhet të votojnë me librat e tyre të xhepit duke kërkuar salmon më të shëndetshëm dhe miqësor ndaj mjedisit të rritur në objektet e RAS.

Këtu është përfundimi: Ekzistojnë opsione për fermat e salmonit me rrjetë të hapur që dominojnë zinxhirin tonë të furnizimit sot. Ndryshimi varet nga veprimet e qeverive dhe rregullatorëve tanë, por po aq e rëndësishme, nga konsumatorët. Ndryshimi do të vijë kur vendimet individuale të shndërrohen në kërkesa publike, veprime rregullatore dhe një industri e përgjegjshme për kultivimin e salmonit.

Ne mund të zgjedhim një mënyrë më të mirë dhe ende të ushqejmë botën.

Kjo histori u shfaq fillimisht në The Revelator dhe është pjesë e Covering Climate Now, një bashkëpunim global gazetaresk që forcon mbulimin e historisë së klimës.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.