Fishekët më të mirë për një Safari Afrikan


Legjenda thotë se kafshët në Afrikë janë më të vështira për t’u vrarë sesa ato në Amerikën e Veriut. Nëse po flisni për buallin, hipopotamën dhe elefantin, kjo është pjesërisht e vërtetë sepse thjesht nuk ka asgjë në Amerikën e Veriut që të krahasohet. Por kur bëhet fjalë për lojën e fushave afrikane – antilopa – ato nuk janë më të vështira për t’u vrarë sesa dreri i mushkës ose dreri. Mjerisht, ky mit çon që shumë gjuetarë safari për herë të parë të qëllohen me armë, gjë që rezulton në të shtëna të dobëta, e cila nga ana tjetër, përjetëson mitin.

Zakonisht ekzistojnë tre lloje safari afrikane. Ekziston gjuetia standarde e lojës në rrafshnaltë, ku gjahtari është në kërkim të një shumëllojshmërie antilopash, kërpudhash dhe ndoshta zebra, gjirafë ose struci. Pastaj është gjuetia e rrezikshme e lojës, e cila përfshin elefant, buall, hipopotam, luan ose leopard. Dhe pastaj është kombinimi i safarit që përfshin lojën e fushës dhe lojën e rrezikshme. Në dy rastet e para, një pushkë e vetme do t’i shërbejë mirë një gjahtari. Por në shumicën e rasteve, një safari i kombinuar kërkon dy pushkë. Këtu janë nëntë fishekë që do të zgjidhin një safari afrikan të çdo lloji.

Fishekët më të mirë për Afrikën: Fishekët e lojës Plains

Antilopa e Afrikës varion në madhësi nga dik-dik i vogël me rreth 10 paund deri në eland, i cili mund të peshojë pothuajse 200 herë më shumë. Pastaj ka gjallesa të tjera si kërpudhat, derrat me shkurre, hiena dhe gjirafat, madje edhe struci. Në mënyrë tipike, veçanërisht nëse jeni me një gjuetar të mirë profesionist, shumica e të shtënave do të jenë brenda 300 jardëve. Ajo që nevojitet në shumicën e rasteve është një pushkë me dhomë për një fishek të aftë për t’i trajtuar të gjitha, me njëfarë specializimi në disa rrethana specifike.

.308 Winchester

Nosler Trophy Grade Municion 308 Winchester 165 Grain AccuBond Box of 20

Pushka e zakonshme amerikane e drerit ose drerit është ideale për lojën e fushave afrikane. Një dash i madh impala do të peshojë rreth 150 paund, demat kudu deri në 500 paund dhe një eland mund të peshojë nga 1700 deri në 1800 paund. Unë e kam parë .308 Winchester të punojë në përsosmëri në shumicën e lojërave të fushave të Afrikës, duke përfshirë elandën. Brenda 300 jardëve, është një zgjedhje ideale sepse ofron një ekuilibër të madh fuqie, trajektore dhe zmbrapsjeje. Në fakt, unë kam marrë pjesën më të madhe të lojës së fushave të Afrikës me një Winchester 0,308 dhe një ngarkesë të vetme: AccuBond-in 165 kokrra të Nosler-it.

Natyrisht, fishekë të ngjashëm si .30/06 Springfield, .270 Winchester dhe shumë më të vjetra dhe më tradicionale 6.5×55 ose 7X57 do të funksionojnë po aq mirë. Por .308 ofron shumë opsione kur bëhet fjalë për pushkët dhe municionet. Topat thjesht nuk kërkohen në Afrikë. Gruaja ime përdori një ndarje 0,243 Winchester dhe Nosler me 85 kokrra për të marrë gemsbok (450 paund) dhe bletë blu (600 paund) me një goditje secila. Sigurisht, ajo e dinte sekretin – goditi në vendin e duhur.

.300 Winchester Magnum

300 WIN MAG 185 Municion pushkë gjuetar hibrid Grain Berger

Në 500 jard, Winchester’s 300 Magnum do të bëjë gjithçka që .308 Winchester do të bëjë në 300 jard. Por në Afrikë, ku nëse nxjerr gjak, por nuk e rikuperon lojën që paguan ende, nuk ke punë të qëllosh më larg se kaq. (Plagosni një Nyala dhe do t’ju kushtojë më shumë se tre granata.) Çmimi për ato 200 jard shtesë të performancës është zmbrapsja dhe nëse gjahtari juaj profesionist ia vlen kripa e tij – dhe nëse bëni atë që ju thuhet – do ta bëni nuk ka nevojë për atë shtrirje shtesë. Megjithatë, nëse mendoni se keni nevojë për oomph të shtuar, .300 Win. Mag. do të dorëzojë.

Është ajo që përdora në safarin tim të parë nga një duzinë, por kuptova se nuk kisha nevojë për aq shumë armë. Megjithatë, disa gjuetarë pëlqejnë idenë e plumbave më të rëndë, veçanërisht në speciet më të mëdha. Nëse grushti shtesë mbi shpatullën tuaj nuk ju shqetëson, .300 Winchester Magnum do të përballojë të gjitha lojërat jo të rrezikshme që ofron Afrika. E njëjta gjë mund të thuhet për Weatherby’s 300, 7mm Remington Magnum, ose .35 Whelen I kryer në safarin tim të pestë.

Lexo më tej: Në lavdërim të .300 Winchester Magnum

.223 Remington

Winchester Super-X Municion 223 Remington 64 Grain Power-Point Box me 20

Ndonëse mund të duket një zgjedhje e çuditshme për Afrikën, ka mjaft lloje ultra të vogla të lojës fushore që peshojnë më pak se 100 paund. Këto antilopa të vogla, si klipspringer, steenbok dhe duiker, shpesh kërkohen nga gjuetarët veteranë të safarit që kanë marrë tashmë specie më të mëdha si kudu dhe të ngjashme.

Natyrisht, ato mund të merren me çdo fishek, por është e popullarizuar të ruhen këto trofe me montime të plota, dhe fishekët më të fuqishëm e të kalibrit më të madh, mund ta bëjnë këtë problematik. Me plumba premium ose Power Point të shkëlqyer me 64 grimca të Winchester-it, .223 Remington është ideal për këto gjallesa dhe madje mund të funksionojë mirë për disa nga antilopat më të mëdha si Springbok dhe Bushbuck. Në fakt, disa pajisje kanë në dorë një pushkë 0,223 ose 0,222 Remington si një pushkë huazuese për klientët që duan të lexojnë këto antilopa të vogla, të cilat janë argëtuese të shkëlqyera për gjuetarët që mund të etiketojnë herët në një gjueti të rrezikshme gjahu.

Fishekët më të mirë për Afrikën: Fishekët e rrezikshëm të lojës

Kafshët e rrezikshme të gjahut të Afrikës mund të lënë një shenjë të përhershme – gjuetari i madh profesionist Hennie Badenhorst ka plagë në kokën e tij tullac nga një leopard. Ose thjesht mund t’ju lënë në një pellg gjaku – gjahtari profesionist Claude Kleynhans u godit në arterien femorale gjatë një sulmi të befasishëm nga një buall ndërsa ngarkonte një buall tjetër që kishte vrarë. Kur vjen koha për të luftuar kafshë si buall, elefant dhe hipopotam, gjuajtja e tyre thjesht nuk mjafton. Ju duhet t’i përplasni ato – në vendin e duhur – me gati dy ton energji kinetike.

.470 Nitro Express

Nosler Safari Municion 470 Nitro Express 500 Grain Kuti të ngurta të

Unë bëra një goditje të parë të keqe në buallin tim të parë afrikan. PH-ja ime përfundoi duke e gjuajtur me 0,470 Nitro. Plumbi ka goditur bririn e demit dhe është bërë rikoshet në pjesë të panjohura. E përfundova dilemën me një goditje të shpejtë me kokë nga 0.45-70. Por .470 Nitro është një zgjedhje solide për lojën më të rrezikshme të Afrikës—natyrisht që vendosja e gjuajtjeve ka ende rëndësi. Fisheku është i popullarizuar në pushkët dyshe Heym ose Merkel. Nga secila prej tyre do të gjenerojë rreth 70 kilogramë mbrapsht.

Sigurisht, joshja e vërtetë e pushkës së dyfishtë dhe .470 Nitro është gjuajtja e menjëhershme dhe nostalgjia që vjen së bashku me të dyja. Megjithatë, aftësia në drejtimin e një arme të dyfishtë, ose toleranca e zmbrapsjes që të mpirë mendjen, nuk vjen pa shumë njohje dhe praktikë. Për të gjithë, përveç sportistëve më të përkushtuar dhe më të pasur që udhëtojnë, pushkët e mëdha 0.470 NE dhe ato të dyfishta ndoshta u lihen më së miri profesionistëve. Domethënë, për aq kohë sa mund të gjuajnë më mirë se PH që kisha unë.

.458 Winchester

Lojë Hornady Dangerous DGX 458 WinMag 500Gr - këllëf tunxhi

.458 Winchester Magnum do të shtyjë një plumb me 400 grain në 2250 fps ose një plumb 500 grain në 2050 fps. Energjitë kinetike që rezultojnë janë respektivisht 4496 dhe 4655 paund në surrat. I prezantuar në vitin 1956, .458 Winchester Magnum fillimisht zhvilloi një reputacion të keq me gjuetarët e gjahut të rrezikshëm. Problemi ishte municioni që lejonte që plumbat të dilnin nga kutia dhe ndryshimet e mëdha të shpejtësisë, të gjitha për shkak të ngarkesave pluhur të ngjeshur masivisht. Edhe pse disa ende nuk i besojnë, Winchester dhe prodhues të tjerë municionesh i kanë korrigjuar prej kohësh këto çështje, dhe për shumicën, .458 është bërë një zgjedhje e besueshme për krijesat më të këqija të Afrikës. Tërheqja e tij prej 70 kilogramësh më shumë se 70 kilogramë këmbë është e fortë, madje edhe nga modeli 70 Safari Express i Winchester-it prej 9 kilogramësh. Por ky është çmimi që duhet të paguani nëse doni të luani me armë të mëdha dhe kafshë të këqija.

.416 Remington Magnum

Nosler Safari Ammo 416 Remington Magnum 400 Grain Partition Box me 20

Loja e rrezikshme quhet “e rrezikshme” për një arsye; nëse bëni gjëra marrëzi, këto krijesa mund t’ju vrasin. Dhe ndërsa asgjë nuk e kompenson vendosjen e dobët të goditjes, disa gjuetarë ndihen më mirë kur kanë të gjithë fuqinë që mund të mbledhin në anën e tyre. Remington prezantoi 416 Magnum-in e tyre në 1988; ishte thjesht një Remington Magnum 8 mm i lidhur për të pranuar një plumb të kalibrit 0.416, dhe ai imitoi performancën e .416 Rigby të lashtë, duke gjeneruar 5000 këmbë-paund energji kinetike në grykë.

Sigurisht, do ta kuptosh kur të tërhiqni këmbëzën. Nga një Winchester Model 70 prej 9 kilogramësh, po i afrohesh 80 kile tërhiqjeje. Sa e vështirë është kjo? Ekspozimi i përsëritur ndaj niveleve të kthimit si ai mund të shkaktojë një tronditje dhe madje edhe probleme afatgjata. Në anën pozitive, një Remington 0,416 do të vrasë dreqin nga çdo gjë që ka nevojë për vrasje. .416 Ruger pothuajse dyfishon performancën e 0,416 Remington dhe me 1569 dollarë ka një çmim të arsyeshëm në pushkën afrikane të Ruger’s Hawkeye.

Lexo më tej: Raundet më të vështira të goditjes së të gjitha kohërave

Fishekët më të mirë për Afrikën: Përgjigja e Fishekut të Vetëm

Shumica e gjuetarëve që zgjedhin një safari të kombinuar që përfshin fusha dhe lojëra të rrezikshme gjithashtu zgjedhin dy pushkë. Kjo në përgjithësi funksionon mirë, por siç duket gjithmonë kur jeni duke gjuajtur, shpesh keni armën e gabuar kur shihni kafshën e duhur. Për fat të mirë, ka disa fishekë që mund të bëjnë një punë të mirë si në lojën e thjeshtë ashtu edhe në lojën e rrezikshme. Dy nga këto tre fishekë të tillë vijnë me bulonat dhe armët e dyfishta, dhe një vjen me veprim me levë.

.45-70 Qeveria

Municion Buffalo Bore 45-70 Qeveria 405 Kuti me hundë të sheshtë me xhaketë kokrra me 20

Për shkak se qeveria 0,45-70 është aq e vjetër sa Colt Peacemaker, ajo është anashkaluar dhe madje keqkuptuar. Pushkët moderne 0,45-70 si Marlin 1895 mund të shtyjnë një pjesë të fortë monometal 380 grimcash në pothuajse 2100 fps. Për ata që sfidohen matematikisht, kjo i afrohet dy tonëve energji kinetike, dhe së bashku me të vijnë rreth 60 paund mbrapsht. Por ndryshe nga shumica e fishekëve të aftë për lojëra të rrezikshme, ju mund të blini gjithashtu ngarkesa më të vogla mbrapshtjeje, të nivelit të mesëm, të fabrikës 0,45-70 që do të shtyjnë një plumb 300 grimcash në rreth 1850 fps. Tërheqja që rezulton është përgjysmuar dhe këto ngarkesa janë të përshtatshme për të gjithë lojën e planeve të Afrikës. Nëse keni aq shumë kauboj në vete saqë nuk mund ta lëshoni armën me levë, mund të gjuani çdo gjë në Afrikë me një 0,45-70. Ana negative është arritja. 0,45-70 është në maksimum brenda 150 jardëve. Por, nëse mund të gjuani dhe të keni një PH të mirë, ky nuk është problem.

Mauser 9.3x62mm

Prvi Partizan Municion 9.3x62mm Mauser 285 Grain Soft Point Box of 20

Ky fishek u prezantua në vitin 1905. Ajo ishte projektuar për të punuar në pushkën e veprimit me bulon Mauser 98 dhe u bë shumë e njohur në Afrikë. 9.3×62 lëshon një plumb të kalibrit 0.366 dhe ndërsa nuk arrin energjinë e zakonshme prej 4000 paund të gjeneruar nga fishekët më të rrezikshëm të lojës, është përdorur me sukses të madh në të gjitha llojet e gjahut afrikane. Fatkeqësisht, në disa vende, 9.3 nuk lejohet për buallet ose vrasësit e tjerë të Afrikës.

Gjuetari afrikan John “Pondoro” Taylor foli shumë për këtë. Megjithëse jo aq popullor në Shtetet e Bashkuara, ai ka një ndjekës të ngjashëm me kultin dhe për amerikanët që nuk janë të njohur me të, është i ngjashëm në performancë me ngarkesat më të mira për 0,35 Whelen. Ndonëse nuk konsiderohet si një pushkë ndaluese në asnjë masë, ajo është një fishek i mirë – ku është e ligjshme – për gjahtarin udhëtues që mbështetet nga një profesionist. Me më pak se 40 kilogramë zmbrapsje në shumicën e pushkëve, është e lehtë të gjuash dhe do të funksionojë në mënyrë fantastike në lojën e fushës.

375 Holland & Holland Magnum

Ndarëse Federale Premium Safari 375 H&H Magnum 300 Grain Nosler

Gjuetari legjendar profesionist Finn Aagaard (1932-2000) shkroi, “375 H&H është një fishek klasik afrikan, fishekja më e dobishme e gjithanshme e gjahut të mëdha për atë kontinent që është prodhuar ndonjëherë”. Me nivele energjie pikërisht në pikën 40000 paund, Aagaard e konsideroi të përshtatshme – kur ishte i ngarkuar me trupat e duhur – për elefantin dhe “sigurisht armë të mjaftueshme për gjuetarin vizitues, i cili do të mbështetet nga një profesionist kompetent”.

Lexo më tej: The Showstoppers: Një turne vizual i disa prej armëve më mahnitëse britanike të lojërave të rrezikshme të bëra ndonjëherë

Është gjithashtu i preferuari i Geoffrey Wayland, gjahtari profesionist më me përvojë që njoh. Virtyti i tij i vërtetë është ekuilibri i fuqisë dhe zmbrapsja që ofron; një plumb prej 300 kokrrash nga një pushkë nëntë kilogramësh gjeneron më pak se 50 paund energji kthimi. Nëse thjesht nuk i duroni dot mendimet e një fisheku 100-vjeçar, .375 Ruger është po aq efektiv; është ajo që djali im përdori në buallin e tij të parë. Ashtu si 45-70, dhe 9.3×62, 0,375 H&H ose Ruger është një përgjigje e shkëlqyer me një armë për Afrikën, duke trajtuar lojën e rrezikshme nga afër dhe lojën fushore në dyfishin e distancës.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.