Fishekët më të mirë të armëve për drerin e bishtit të bardhë


Nëse doni të gjuani dre me një pistoletë, cilat fishekë do të funksionojnë? Boomers të mëdha si .454 Casull, .460 dhe .500 Smith & Wesson, dhe 480 Ruger janë mjaft të fuqishëm, por po në lidhje me fishekët më të zakonshëm që nuk do t’ju rrudhin kyçin e dorës dhe nuk do t’ju verbojnë me topa zjarri të madhësisë së topit të plazhit? Ja një vështrim në shtatë gëzhoja të njohura të pistoletave dhe si mund të funksionojnë për gjuetarët e drerëve që nuk duan të gjuajnë me topa dore.

Kerkesa minimale

Bualli mbante municion gjuetie me pistoletë.
Për gjuetarët që përdorin pistoleta dhe gëzhoja konvencionale, kur dyshoni, shkoni me një plumb të fortë për të siguruar depërtimin e duhur. Richard Mann

Përtej kërkesave ligjore, nuk ka rregulla të forta dhe të shpejta për zgjedhjen e fishekut më të mirë të pistoletës për gjuetinë e drerëve. Por ka disa udhëzime të arsyeshme së bashku me disa gjëra që duhen mbajtur parasysh kur përdorni një pistoletë në pyjet e bishtit të bardhë.

  • Ashtu si kur gjuan me lloje të tjera armësh, duhet të bësh një goditje të mirë; vendosja e plumbave ka më shumë rëndësi.
  • Për rezultate më të mira, plumbi duhet të shpojë zemrën ose të dy mushkëritë.
  • Shmangni të shtëna në çerek dhe përdorni ngarkesa që do të japin të paktën 14 inç depërtim.
  • Shmangni plumbat që deformohen në kërpudha të gjera, ato kufizojnë depërtimin.
  • Energjia kinetike nuk fuqi e barabartë vrasëse, por mund të jetë një tregues i potencialit. Përpiquni për 500 kilogramë në surrat.
  • Kur jeni në dyshim, shkoni me një plumb të fortë. Të paktën do të japë depërtim të mjaftueshëm.

Luger 9 mm

Bualli mbante municion gjuetie me pistoletë.

Ngarkesat e mëdha të dedikuara të lojërave për Luger 9 mm janë të vështira për t’u gjetur si jashtëqitjet e njëbrirëshit. Shkoni me një plumb të fortë ose me një ngarkesë depërtuese të thellë si plumbi +P+ 115 gr TAC-XP i Buffalo Bore. Richard Mann

Nuk ka dyshim se mund të vrasësh dre me 9 mm, por gjërat mund të bëhen të ndërlikuara me këtë fishek. Kjo është pjesërisht për shkak se shumë pistoleta 9 mm janë grimcuese dhe kanë tyta të shkurtra. Kjo zvogëlon shpejtësinë dhe i bën ata më të vështirë për të qëlluar me saktësi. Për rezultate më të mira, mbajini të shtënat në rrezen e harkut.

Do të keni vështirësi për të arritur 500 kilogramë këmbë me 9mm, por ngarkesa 115-grain +P+ e Buffalo Bore me një plumb TAC-XP 115 grain Barnes në 1400 fps e bën këtë dhe do të depërtojë më shumë se 16 inç. Ngarkesa e thellë Hydra-Shok me 135 kokrra të Federal, me më pak se 400 paund energji në grykë, do të lëvizë pothuajse po aq thellë. Energjia, siç u tha, është vetëm një tregues. Ngarkesa prej 147 kokrrash Syntech Solid Core +P e Federal dhe ngarkesa Outdoorsman me 147 kokrra e Buffalo Bore do të kalojnë nëpër çdo dre. Udhëzuesi i ariut, Phil Shoemaker, vrau një grizzly me disa të shtëna nga ky i fundit.

.40 Smith & Wesson

Prekni dy herë municionin e gjuetisë së pistoletës në një tavolinë.

Doubletap ofron një nga 40 ngarkesat e vetme S&W që do të japë 500 paund në grykë. Do të depërtojë edhe thellë. Richard Mann

.40 Smith & Wesson është në thelb një dritë 10 mm, e cila është pikërisht ajo që synohej të ishte. Dikur poster djalë për zbatimin e ligjit, tani është i rënë nga hiri. Si një fishek automatik pistolete për gjuetinë e drerëve, efektiviteti i tij – si çdo gjë tjetër në lidhje me të – është diku midis 9 mm dhe 0,45 Auto.

Është e vështirë të gjesh një ngarkesë 0,40 S&W që plotëson pragun prej 500 këmbësh dhe ndoshta nuk është aq e rëndësishme. Ngarkesa standarde JHP prej 180 kokrrash e Remington-it, megjithëse gjeneron vetëm rreth 412 paund energji surrati, do të sigurojë 16 inç depërtim. Ngarkesa TAC-XP me 125 grimca e Doubletap me 1390 fps jep 500 paund dhe do të depërtojë edhe më thellë.

.45 Auto

Bualli mbante municion gjuetie me pistoletë.

Shumë ngarkesa automatike 0,45 kanë plumba që janë të ndjeshëm ndaj shpejtësisë. Plumbi Barnes TAC-XP me 160 kokrra nuk është, dhe ngarkesa Buffalo Bore +P është një ulëritës. Richard Mann

Auto .45 ka dëshirën për të kryer punën, por problemi i tij është arritja. Asnjëherë nuk është njohur si një fishek me shpejtësi të lartë dhe në 50 jard shumica e ngarkesave janë duke u gërryer, dhe shqetësimi i plumbave mund të jetë i diskutueshëm.

Unë mendoj se Buffalo Bore ka dy opsionet më të mira. E para është ngarkesa +P 160-grin Barnes TAC-XP me 1250 fps, dhe me më shumë se 550 këmbë-paund energji surrat. Ky plumb do të rritet plotësisht me shpejtësi midis 900 dhe 1250 fps, gjë që do t’ju çojë 50 jard. Tjetra është ngarkesa +P Outdoorsman me një plumb të fortë prej 255 grimcash në 925 fps. Plumbi nuk do të deformojë, por me pllakën e tij të sheshtë, do të dëmtojë shumë inde dhe nëse dëshironi, mund të qëlloni përmes dy drerëve në të njëjtën kohë.

.327 Magnum Federal

Bualli mbante municion gjuetie me pistoletë.

Një goditje e dyfishtë në mushkëri me këtë ngarkesë 327 Federal Magnum prej 130 kokrrash do ta rrëzojë drerin tuaj në rreth 50 metra dhe ai do të rrjedh gjak nga të dyja anët. Richard Mann

Shumë e kanë vënë në dyshim rekomandimin tim për këtë fishek, por e di që funksionon sepse e kam përdorur me sukses kaq shumë herë. Megjithatë, aftësia e tij për të bërë veprën e drerëve varet shumë nga municioni.

Buffalo Bore ofron një ngarkesë prej 130 grimcash për Magnum Federal 0,327 që do të gjenerojë 1400 fps nga një fuçi 4,6 inç dhe e kalon lehtësisht pragun prej 500 këmbësh. Ky plumb ka një pllakë të madhe, që dëmton indet, dhe do të qëllojë 36 inç xhelatinë municionesh. Duhet të trajtojë drerët edhe në skajet e jashtme të gamës së harkut. Për vitin 2022, Federale njoftoi një ngarkesë Swift A-Frame me 100 grimca për 0,327 në 1500 fps. Duhet të funksionojë mirë, por ende nuk ka arritur në raftet e tregtarëve.

10 mm automatik

Municion gjuetie pistolete hornady.

Testimi ka treguar rezultate të mira me ngarkesën Hornady’s Handgun Hunting për 10 mm. Vendoseni saktë këtë plumb dhe ai do t’ju japë dreri. Richard Mann

Nga të gjitha fishekët e pistoletës, 10 mm është padyshim më i përshtatshmi për gjuetinë e drerëve. Ngarkesat më të nxehta me 180 grimca do të bartin më shumë se 1000 fps deri në 100 jard dhe kjo lloj shpejtësie në goditje është ajo që nevojitet për të siguruar prishjen e plumbit. Sigurisht, qëllimi është të gjesh një plumb që të mos deformojë tepër dhe të sakrifikojë depërtimin.

Në distanca të arsyeshme të gjuetisë me hark, shumica e çdo ngarkese cilësore të vetëmbrojtjes 10 mm duhet të funksionojë, thjesht shmangni raundet mashtruese. Nëse do të zgjasësh distancën, Hornady ka tre opsione të mira. Ngarkesa e tyre “MonoFlex Handgun Hunter” me 135 grimca (518 këmbë-pounds) do të shtyjë në rreth 15 inç, ngarkesa e tyre Critical Duty prej 175 grimcash (523 këmbë-pounds) do të shkojë pak më thellë dhe ngarkesa e tyre standarde XTP prej 180 grimcash (650 këmbë-paund) do të depërtojnë jashtë të dyja.

.357 Remington Magnum

Municion gjuetie federale pistolete.

Ngarkesa HammerDown është ideale për dre nga një revolver 0,357. Funksionon edhe më mirë nga një karabinë veprimi me levë. Richard Mann

Për shumicën, .357 Mangum është gëzhoja më e mirë e pistoletës për gjuetinë e drerëve. Ai nuk godet aq fort ose nuk bën një vrimë aq të madhe sa Magnum .44, por Magnum .357 është arma e mjaftueshme për drerët, dhe më e rëndësishmja, është një armë e mjaftueshme pa shumë zmbrapsje.

Municioni më i mirë i gjuetisë së drerëve që kam testuar për .357 Magnum është ngarkesa Federale HammerDown. Nga një fuçi 4,6 inç, ai do të bëjë 1300 fps, i mërzitur me një diametër frontal prej më shumë se gjysmë inç dhe do të depërtojë në 18 inç ose më shumë. Në 25 jard, do të vazhdojë të godasë me më shumë se 500 paund energji kinetike. Me rreth 16 inç depërtim dhe më shumë se 600 paund energji në grykë, ngarkesa 130 kokrra e MonoFlex Handgun Hunter e Hornady gjithashtu premton.

.44 Remington Magnum

Municion gjuetie pistolete Sig Sauer.

Magnum .44 është vdekja mbi dre. Është mjaft e fuqishme që zgjedhja e municioneve nuk është aq kritike sa me fishekët më të vegjël. Richard Mann

I shkurtër nga .454 Casull dhe topat e tjerë të dorës, Magnum .44 është mbreti i pistoletave të gjuetisë. Ajo ka fuqinë për të trajtuar çdo krijesë në Amerikën e Veriut, ju thjesht paguani për atë fuqi me zmbrapsje. Me ngarkesat më të nxehta, zmbrapsja afron 20 kilogramë këmbë me energji të grykës deri në 50 herë më shumë. Në anën pozitive, nëse dreri është e vetmja gjë që po gjuani, nuk duhet të jeni shumë të veçantë në municionin që përdorni.

Ngarkesa V-Crown me 240 grimca Sig Sauer e ndërprerë tani është një shembull i mirë i një ngarkese të zakonshme 44 Magnum. Me 1300 fps, ai do t’ju japë rreth 900 paund energji të grykës dhe me një zgjerim modest, ai do të shtyjë deri në dy këmbë të thella – të gjitha pa mbrapshtje me fuqi të plotë 0,44 Magnum që mpiron dorën.

Por edhe 15 kile zmbrapsjeje janë shumë në një pistoletë, dhe ka shumë Magnum .44 të përdorur që vijnë me një gjysmë kuti municionesh për një arsye. Në anën pozitive, ju mund të qëlloni më të lehta me zmbrapsje 0,44 municion special nga një Magnum 0,44 dhe ende të gjuani me çekiç dreri.

Përmendje të nderuara

.41 Remington Magnum

Municion gjuetie federale pistolete.
Ngadalë dhe për fat të keq, duke u vjetëruar, .41 Magnum mund të jetë fishekja më e mirë konvencionale e pistoletës e disponueshme për gjuetinë e drerëve. Richard Mann

Municion Federal Power-Shok 41 Remington Magnum 210 Pika e zbrazët me xhaketë kokërr

Ngadalë dhe për fat të keq, duke u vjetëruar, .41 Magnum mund të jetë fishekja më e mirë konvencionale e pistoletës e disponueshme për gjuetinë e drerëve.

Kur bëhet fjalë për performancën e gjuetisë, merrni gjithçka që mendoni se mund të bëni me një pistoletë 10 mm dhe shtoni 20 përqind për 0,41 Remington Magnum. Duhet të jetë gëzhoja më e popullarizuar e pistoletës konvencionale për gjuetinë e drerëve. Me ngarkesat më të nxehta, zmbrapsja është rreth gjysma e ngarkesave më të nxehta Magnum 0,44, dhe me plumbin e tij me diametër më të madh, është superior ndaj Magnum .357. Ana negative është përzgjedhja e kufizuar e revolverëve të rinj dhe municioneve të fabrikës.

Dikush me njëfarë pushteti duhet të bindë Rugerin që të ofrojë .41 Magnum në një Blackhawk me tytë 5,5 inç me kornizën e kapjes së Bisley. Më pas, Marlin i ri në pronësi të Ruger mund të fillojë të prodhojë armë me levë të vitit 1894 për të shkuar me të. Unë do të merrja një nga secili dhe do t’i quaja “Një i çmuar” dhe “Dy i çmuar”, dhe njerëzit praktik do të ishin xhelozë.

.45 Kolt

Bualli mbante municion gjuetie me pistoletë.

Nëse mund ta bëni me një Mangum 0,44, mund ta bëni me një Colt 0,45. Ngarkesat moderne për këtë fishek janë goditëse të rënda. Richard Mann

Ky fishek shpesh anashkalohet pjesërisht sepse është i vjetër; është një gëzhojë origjinale me pluhur të zi që daton në 1873. Megjithatë, municionet moderne .45 Colt (Long Colt) operojnë në një nivel të ndryshëm nga ngarkesat e armëve që përdorën për ta luftuar atë. Për sa i përket fuqisë, është pikërisht aty me .44 Magnum. Megjithatë, nuk ka shumë gjuetia ngarkesa për të zgjedhur dhe ashtu si me shumë fishekë të zakonshëm të armëve, burimi është Buffalo Bore.

Ata ofrojnë “Deer Grenade” për 0,45 Colt, i cili do të shtyjë një plumb 250 grimcash me derdhje mesatare në më shumë se 1500 fps nga një fuçi 5 inç. Kjo është pikërisht në 1300 këmbë-pounds energji surrat, dhe ajo duhet të jetë efektive përtej 150 jard. Megjithatë, të gjuash këtë ngarkesë është si të përpiqesh të mbash këmbën e një mushkaje kur ajo godet. Djemtë e ashpër mund ta përballojnë atë, por ata kurrë nuk do ta harrojnë atë. Bëni kërkimin tuaj, ashtu si disa gjuajtës, disa armë nuk mund ta përballojnë këtë ngarkesë.

Përmendje e veçantë

350 Legjenda

SMITH & WESSON 350

Një revolver me më shumë se katër kilogramë për 350 Legend nuk është konvencional në asnjë masë, por është i veçantë dhe S&W 350 është topi më i ri dore për gjueti.

350 Legend është projektuar që të jetë i përputhshëm me AR15 dhe të plotësojë kërkesat e fishekëve me mur të drejtë në disa shtete. I bën të dyja shumë mirë dhe ka gjetur favorin si një vrasës i mirë drerësh jashtë asaj sfere. Pra, Smith & Wesson menduan se do të ishte shumë e lezetshme për të ndërtuar një revolver 71 ons (4,4 paund) me një tytë 7 inç në 350 Legend. Kjo nuk është një pistoletë e zakonshme ose një fishek i zakonshëm i pistoletës, dhe në shkallën emocionuese, me siguri renditet pikërisht atje me kampionatin botëror të vrimës së misrit. Megjithatë, është minimalisht unike.

Ky revolver do të japë të njëjtën performancë në 50 jard që do të japë një pushkë 350 Legend në rreth 200. Performanca e plumbit mund të jetë e diskutueshme, por shpërthimi në grykë nuk do të jetë. Ju mund të keni S&W 350 tuajin për vetëm 1600,00 dollarë.

Source link