Lufta për një peshk të padukshëm | Revista Hatch


Këtë pranverë, në përgjigje të raporteve për peshq të ngordhur dhe të ngordhur, ekipe të stafit qeveritar për jetën e egër dhe specialistë të mjedisit fisnor rrëmbyen elektropeshkëtarët e tyre të shpinës, rrjetat e zhytjes, kova, ftohës me gaz dhe doreza gome. Për javë të tëra ata kërkuan përgjatë përrenjve të stresuar nga thatësira për të shpëtuar atë që mund të gjenin. Një nga një, ata trullosën butësisht dhe futën rrjetë 360 të rritur dhe të skuqur (të mitur) në pishina që zvogëloheshin me shpejtësi përpara se t’i transportonin për t’u liruar në një liqen aty pranë.

Ky nuk ishte shpëtimi i parë i tillë – përpjekje të ngjashme për të shpëtuar goditjen e rrallë dhe në rënie të shpejtë të liqenit të pastër (Lavinia exilicaulda chi) u zhvillua në 2014, 2016 dhe 2018.

Liqeni i pastër është një nga 13 speciet endemike të liqenit më të madh, më të vjetër dhe tani më toksik të Kalifornisë. I njohur si chi për fiset lokale, fati është në prag të zhdukjes, një fat të cilin e kanë pasur kushërinjtë e tyre, dy specie të tjera liqenore dikur endemike – këlyshi i bishtit të trashë (për herë të fundit në vitin 1938) dhe bishti i liqenit të pastër (për herë të fundit në vitet 1970) tashmë i nënshtruar.

Ndarja e liqenit të pastër po zhduket për shkak të orekseve tona të pakësuara për lëndë djegëse fosile, peshkim sportiv, ujë vaditës dhe verë. Ata përballen me një seri kërcënimesh në dukje të pafundme, duke përfshirë thatësirën e përkeqësuar nga ndryshimet klimatike dhe rritjen e temperaturës së ujit të liqenit, futjen e peshqve grabitqarë jo-vendas, një zonë të trashëguar me merkur Superfund, devijimet e ujit në një qark ngjitur me të drejta historike të ujit, mbi- nxjerrjet e përvetësuara dhe të pamonitoruara të ujërave nëntokësore dhe rrjedhjet e plehrave dhe pesticideve nga vreshtat buzë liqenit që shkaktojnë eutrofikim dhe lulëzim toksik të algave.

jemi ne. Jemi të gjithë ne.

Hitch dikur pjellej në 10 degë të liqenit të kthjellët. Tani ata janë gjetur, me ndërprerje, në dy. Ichthyologist më i shquar i Kalifornisë, Peter Moyle, ka parashikuar zhdukjen e autostop brenda këtij shekulli.

Të njëjtat forca prekin peshqit e tjerë të liqenit, habitatet e tyre të kallamit në bentik dhe bregdetar, dhe thelbin kulturor të konsumatorëve dhe nderuesve të parë të autostop: Pomo. Këta popuj indigjenë, me të cilët unë punoj si etnoekolog, kanë zënë të gjithë shtrirjen e pellgut ujëmbledhës të Liqenit të Pastër që nga kohra të lashta, por në kohët bashkëkohore territoret e tyre të ndara federale janë zvogëluar në më pak se pesë milje nga një vijë bregdetare 120 milje.

Mbrojtja e shtetit, por jo mjaftueshëm e mirë

Në verën e vitit 2014, pas rekordeve më të këqija të pjelljes së vezëve në atë kohë, Komisioni i Peshkut dhe Lojërave të Kalifornisë e përcaktoi atë si një specie të kërcënuar. Ky veprim i vonuar erdhi si përgjigje ndaj një peticioni të Qendrës për Diversitetin Biologjik të shoqëruar nga raportet e vetë agjencisë për një humbje prej 92% të zakonit të pjelljes së vezëve. Ai gjithashtu pasoi një takim të mbushur me një mori anëtarësh të fiseve që jepnin dëshmi publike, duke përfshirë një video përmbledhëse të shkurtër që bëra dhe ua futa në duart e tyre në minutën e fundit.

Ndërsa përcaktimi i specieve të kërcënuara ishte i rëndësishëm, ai mbetet një rënie proverbiale në kovë.

Si peshku më i rrezikuar i shtetit, Clear Lake hitch tejkaloi 35 specie të tjera të prirura për zhdukje dhe nënlloje peshqish në listën e specieve të kërcënuara dhe të rrezikuara të Kalifornisë.

Shteti ka arritur disa përparime në ruajtje në vitet e fundit. Listimi i problemit, i kombinuar me programin e monitorimit të cilësisë së ujit të Big Valley Rancheria, i cili tregon ngjarjet e cyanotoksinës në liqenin e pastër, çoi në miratimin e Projektligjit të Kuvendit 707 dhe krijimin e Komitetit të Shiritit Blu për Rehabilitimin e Clear Liqeni, i shoqëruar nga një investim prej 22 milionë dollarësh për kërkime dhe restaurim.

Por nuk mjafton.

Indinjitetet

Aty ku mbesin, lufta për të mbijetuar mes gjithë fyerjeve që grumbullojmë mbi rrugët tona ujore: plehra dhe ndotës të pafund, diga, barriera dhe rrugë, sikur ujërat e egra të jenë plehra dhe zona ndërtimi në vend të shtëpive dhe çerdheve që përmbajnë vulnerabël. , qenie të varura nga oksigjeni që notojnë, ushqehen me ushqim, çiftëzohen dhe rritin të vegjlit e tyre.

Vitin e kaluar biologët nuk vunë re asnjë pengesë të vetme për të mitur. Nuk e dimë nëse kjo ishte për shkak të monitorimit të rrallë gjatë pandemisë, numrit jashtëzakonisht të ulët të të rriturve riprodhues në 2017-2019, ose të skuqurve të pjellë në përrua të penguara nga udhëtimi për në Liqenin e Kthyer.

Duke pasur parasysh jetëgjatësinë tipike prej 5-7 vjetësh, një biolog në terren e krahasoi këtë dështim pesë-vjeçar të rekrutimit të të miturve me ekuivalentin e një popullsie njerëzore rajonale që do të mbetet pa fëmijë për 50 vjet.

Rënia katastrofike e goditjes vjen pas një tropi të njohur, që përsëritet për salmonin, kokën e çelikut dhe bli – të gjithë peshq vendas të lidhur në thelb me mënyrat e jetës fisnore. Në secilin rast, ka pasur dikur miliona e miliona të tillë peshq, aq të bollshëm sa kanë vërshuar çdo rrugë ujore, aq shumë njerëz nuk mund të ecnin nëpër përrua pa shkelur mbi ta. Më pas erdhën kolonët euro-amerikanë, të mbushur me lakmi për fitime të shpejta, injorancë ekologjike dhe arrogancë kulturore. Katër breza më vonë, këta peshq të mrekullueshëm janë zhdukur nga shumica e rrugëve ujore ose i afrohen numërimit një ose dyshifror ku kanë arritur të vazhdojnë.

Nga zemërimi në veprim

Shkencëtarët zakonisht nuk njihen për shfaqjen e tërbimit, por ne u larguam nga normaliteti disa dekada më parë, në momentin kur kurba e Keeling, që mat nivelet e dioksidit të karbonit atmosferik, filloi ngjitjen e saj eksponenciale.

I frustruar me shkëputjen midis disa mijëra faqeve të raporteve shkencore dhe nevojës urgjente për veprim, iu bashkua padisë së Qendrës për Diversitetin Biologjik të vitit 2021 kundër Shërbimit të Peshkut dhe Kafshëve të Egra në SHBA, duke sfiduar dështimin e agjencisë për të mbrojtur pengesën.

U bëra paditëse në një proces gjyqësor për një peshk që nuk e kam parë kurrë.

Padia trajton dekada të të dhënave të Peshkut dhe Kafshëve të Egra të Kalifornisë që tregojnë rënien e shpejtë të pengesës, të bërë jehonë nga vullnetarët lokalë (Këshilli Chi) dhe numri i migrimit pranveror gjithnjë në pakësim të peshkatarëve dhe studiuesit që dokumentojnë ndryshime ontogjene dietike në habitatet trofike për popullatat e vezëve. Çdo pjesë e provës tregonte në të njëjtin drejtim: pleqtë e Pomo-s që shihnin parazitë mishngrënës të derdhur në lëkurën e kofshës, anëtarët e fisit të moshës së mesme të paaftë për të gjetur ndonjë pengesë për t’u treguar fëmijëve të tyre dhe staf i sapokrijuar fisnor që monitoron nivele jonormale të oksigjenit të tretur, të rrezikshme lulëzimi i algave dhe cianotoksinat.


Sarah Ryan teston mostrat e ujit të liqenit të pastër

Sarah Ryan teston mostrat e ujit të liqenit të pastër (foto: Jeanine Pfeiffer).

Sarah Ryan, drejtoresha e EPA Tribal në Big Valley Rancheria, nisi përpjekjen e parë ndërinstitucionale për të gjurmuar zyrtarisht dhe për t’iu përgjigjur vrasjeve të peshqve. Së bashku, ne krijuam një projekt të monitorimit të vrasjes së peshqve të shkencës qytetare iNaturalist për Liqenin e Pastër që lidhet me rrjedhën e të dhënave të monitorimit të cilësisë së ujit të fisit. Për të përmirësuar habitatin, fiset buzë liqenit kanë udhëhequr përpjekjet për gjurmimin dhe zbutjen e lulëzimit të cianobaktereve, kanë ajrosur brigjet për të rritur përmbajtjen e oksigjenit, kanë dërguar indet e peshkut për analiza të toksinave, kanë hequr speciet pushtuese dhe mbeturinat dhe kanë rimbjellur kallamishte vendase.

“[The Service’s failure to act] vërtet më lëndoi sepse punova gjatë gjithë këtyre viteve për të ndihmuar në mbrojtjen e autostopit, dhe për të zbuluar se nuk ishte menduar as në gjysmë të rrugës, u ndjeva keq për anëtarët e fisit që nuk kishin akses te peshku për të ngrënë, si si dhe fakti që fiksimi nuk do të ishte më vetëm për një burim ushqimi. Vetëm të dish që sistemi është i prishur është një gjë e trishtueshme.”

— Irenia Quitiquit, anëtare dhe e moshuar e Këshillit Fisnor të Robinson Rancheria

Një specie me rëndësi kulturore

Gjuajtja i përket familjes së minave, duke arritur gjatësinë e një hapësire mesatare të duarve në moshën madhore. Për një vakt të mirë, do t’ju duhet të gatuani të paktën tre ose katër, një numër që mund ta haja lehtësisht nga tigani – një zakon që e kam shijuar me erën e sërfit në një kamp peshku Tolowa Dee-Ni, një tjetër me shpejtësi specie në rënie, të rëndësishme kulturore me tradita të lidhura për fiset vendase të Kalifornisë.

Një tjetër deklarues i përhershëm në padi – oficeri i ruajtjes së historisë fisnore të Big Valley Rancheria Ron Montez, Sr. – ndau këtë rrëfim të rëndësisë së chi (hitch) dhe rënia e tyre:

“Në kohët e vjetra njerëzit vinin nga zonat e afërta si Sonoma, Napa, Mendocino dhe Lugina e Sacramento për të kampuar përgjatë përrenjve dhe do të kishte qindra njerëz vendas që kapnin chi. Njerëzit do të bërtisnin: “Çi po vrapojnë! Shikoni peshkun atje! Chi! Chi!” dhe ne do të merrnim një kovë ose një thes apo edhe vetëm bluzat tona.

Kishte kaq shumë chi. Të gjithë ishin të emocionuar, sepse peshqit kërcenin dhe rridhnin kudo. Mbaj mend që po argëtohesha aq shumë – do të isha lagur duke u zhytur pas tyre, duke i kapur dhe duke u hedhur peshk të rinjve për ta vendosur në kovë – thjesht qeshnim dhe kalonim shumë mirë.

Pasi morëm mjaftueshëm peshk, ishte koha për ta lënë. Pas kësaj ne do të merrnim peshkun përsëri në rezervim, dhe pastaj ishte një kohë e komunitetit ku të gjithë do të uleshin përreth dhe do të pastronin peshqit së bashku. Ne furnizonim me peshk nënat dhe hallat dhe njerëzit që i pastronin. Mbaj mend që të gjithë ishin të lumtur sepse e dinim se kishim peshk – e dinim se kishim pak chi – dhe kjo na solli një ndjenjë të mirë që kishim ushqim tani.

Chi ishin ende duke vrapuar në atë kohë – në vitet 1960, 70, madje edhe 80 – por po bëhej gjithnjë e më pak. Ju ende mund të dëgjoni thirrjen se “chi po vrapon” dhe të gjithë ende bënin të njëjtën gjë dhe u nisën për t’i mbledhur. Tani … herë pas here dikush më thotë: “Oh po, chi vrapoi për pak në këtë përrua këtu”, ose “po, kemi disa, por ata janë zhdukur të gjithë tani”.

Bollëku është zhdukur. Eksitimi dhe ai aspekt kulturor i tij është zhdukur. Është një trishtim tani që ndiejmë sa herë që flasim për chi sepse nuk janë si dikur. Ajo marrëdhënie e komunitetit rreth tyre nuk është më atje.”

Këto ditë, meqenëse renditja shtetërore e autostopëve e bën peshkimin e tyre të paligjshëm, mënyra kryesore sesi fiset lokale mund të kapin chi është përmes aplikimit për leje kërkimore për grumbullimin shkencor ose gjatë operacioneve urgjente të shpëtimit – kur ujërat e përroit lokal janë shumë të nxehtë, shumë toksikë. , ose kanë shumë pak oksigjen në to dhe vrasja e peshkut është e pashmangshme.

Një orë me tik-tak

Në prill 2022, në përgjigje të padisë, Shërbimi i Peshqve dhe Kafshëve të Egra ra dakord të “rivlerësonte statusin e ruajtjes së Liqenit të Qartë” dhe të zhvillonte një gjetje të re 12-mujore për të marrë në konsideratë mbrojtjen e Ligjit për Speciet e Rrezikuara. Aktualisht agjencia po zgjat deri në janar 2025 për ta bërë këtë, duke e trajtuar problemin si një specie tjetër që do t’i shtohet Planit të Punës të Listës Kombëtare për 2022-2027, i cili tashmë përmban 310 specie nga 500 që kanë nevojë për rishikim.

Ky vendim sjell ndërmend disa dekada të zvarritjes paralele të qeverisë për çaktivizimin e katër objekteve hidroelektrike në lumin Klamath, heqja e digave thelbësore për të siguruar të ardhmen e salmonit dhe orkës. Dy rrjedha të tjera shkatërruese pranverore në degët e liqenit të pastër pa mbrojtje federale mund të rezultojnë fatale.

Ndarja e liqenit të pastër dhe popujt, mënyra e jetesës së të cilëve është e ndërthurur me ekzistencën e tij, nuk mund të presin deri në vitin 2025. Një varg të dhënash historike dhe bashkëkohore mbi popullatat e tufave ekzistojnë tashmë dhe nuk ka një përcaktim të pragut ligjor ose një sasi specifike të nivelit të të dhënave të nevojshme — Vendimet e listimit varen gjithmonë nga “shkenca më e mirë në dispozicion”.


goditje e pastër liqenore

Foto: Alix Tyler

Ekziston një person që mund të urdhërojë Shërbimin e Peshqve dhe Kafshëve të Egra të rritet përpara se ne të mos kemi më zgjedhje. Duke pasur parasysh fuqinë e sekretarit të Brendshëm për të përcaktuar se kur një specie do të renditet si e rrezikuar, i nderuari Deb Haaland mund të bëjë një ndryshim për këtë specie të padukshme me një goditje të stilolapsit – përpara se të zhduket si e humbur prej kohësh. kushërinjtë.

Kjo histori u shfaq fillimisht në The Revelator dhe është pjesë e Covering Climate Now, një bashkëpunim global gazetaresk që forcon mbulimin e historisë klimatike. Revelator botohet nga Qendra për Diversitetin Biologjik, por nga ana editoriale e pavarur.)Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.