Një aventurë e gjuetisë së elkëve në Gros Ventre të Wyoming


LEKU I VDEKUR nuk ishte aty. Kur Roy dhe unë më në fund dolëm në rrugën 60-gradëshe deri në fundin e gropës së mbushur me borë, demi i ngordhur ishte zhdukur. Por gjashtëpikëshi as nuk ishte avulluar dhe as nuk ishte ngjitur në qiellin e elkut. Ai ishte larguar, thanë gjurmët, fillimisht duke u lëkundur për disa metra, më pas duke u larguar me forcë, duke lënë pas disa pika gjaku në pjesën e sipërme të një forme trupi të shkrirë dhe të rrafshuar në dëborë.

“E pashë duke zbritur në banesë. Ai nuk lëvizi për pesë minuta. I vdekur si gozhda e derës,” mërmëriti Roy Feutz, udhërrëfyesi im me bazë në Lander në një gjueti të vitit 1968 në vargmalin Gros Ventre. Pastaj, zëri i tij u ngrit, “Pse ai pasardhës i gjuhës shumëngjyrëshe i një qeni shumëngjyrësh ishte i VDEKUR!”

“Dhe si Llazari ai u ngrit,” pranova solemnisht. Por nuk ishte aspak qesharake.

Dy orë e rreth dy milje të lëndës së zezë shpërtheu më vonë ne u lëpirëm. Demi i “vdekur” kishte udhëtuar në mënyrë të qëndrueshme. Ai nuk kishte lënë më gjak, as nuk kishte rrëshqitur dhe as nuk ishte penguar në vendet e vështira dhe thumbi që kishim parë më parë me këtë gjashtëpikësh i ishte bashkuar sërish. Demi, sado i pafuqishëm të kishte qenë për pesë minuta, ishte më i shëndetshëm dhe udhëtonte më shpejt se ne. Frustrimi total.

Kopertina e tetorit 1969 e Field Stream
Numri i tetorit 1969 shfaqi një kopertinë klasike me bisht të bardhë, me vepra arti nga Roy Cragnolin. Fusha & Rrjedha

Në atë që tani është një gjeneratë e plotë e asaj që disa mendojnë si gjueti profesionale, ky mjerim më ka ndodhur dy herë më parë dhe e kam dëshmuar një herë tjetër. Problemi nuk është faji i plumbit apo i kalibrit apo i pushkës, por vetëm i gjahtarit. Ai ka qëlluar një mite lart.

Herën tjetër që të ndani një dre – ose të zbrisni te distributori më i afërt me shumicë i viçit nëse dresi nuk është i dobishëm – vini re se midis të katërtave të përparme, ajo gunga që ne e quajmë tharje krijohet nga një sërë procesesh kockore në formë gishtash ose zgjatime vertebrash, të cilat ngjit drejt nga shtylla kurrizore. Ato dalin lart në atë pikë, pak a shumë midis teheve të shpatullave, ku shtylla kurrizore përkulet në mënyrë të vendosur midis qafës dhe vijës së shpinës. Gjuani shumë lart, goditni një plumb aty ku do t’i futë gishtat kockor, por në të vërtetë nuk do të thyejë shtyllën kurrizore, dhe ju nuk i bëni bishës asnjë dëm vërtet të përhershëm. Por me shumë mundësi do ta trullosni atë në palëvizshmëri, duke krijuar efektin e një grushti të ngjashëm me Dempsey në një nofull Milquetoast.

Vite më parë në Quebec, u deshën vetëm disa sekonda që moja që godita shumë lart të binte dhe të tundte këmbët në ajër përpara se të arrinte, ndoshta 15 sekonda; dhe zebra në Zambia kishte arritur të rikuperohej nga kolapsi i goditjes së shtyllës kurrizore në çaste, të dilte me shpejtësi ndërsa unë po rrumbullakosja një pjellë me furçë mopane. Dreku i Lazarus sapo theu të gjitha rekordet duke qenë i rënë dhe me sa duket i vdekur për të paktën tre minuta, në të vërtetë më shumë se pesë. Dhe ai ishte larguar prej kohësh.

Instinktet e Elk

Marrja e edhe atij një shans ishte e vështirë. Një vit më parë, gjatë sezonit 1967, në fund të tetorit, shtigjet e sipërme të Gros Ventre të Wyoming ishin mbytur nga bora deri në barkun e një kali. Drenjtë ishin jashtë drurit, grumbulloheshin në tufa prej njëqind ose më shumë, duke u ushqyer me putra në livadhet e larta alpine ku era e kishte fryrë borën hollë. Ftohtë dhe e vështirë – por zgjidhni demin tuaj. Në ’68, në fund të tetorit, megjithatë, nuk mund të kishte përzgjedhje, vetëm një përleshje e djersitur për të gjetur ndonjë dre. Moti i ngrohtë, në të vërtetë i nxehtë në mesditë, i kishte shpërndarë kopetë mbi bazat e shtratit të shpatit verior, të pjerrëta si çatia e hambarit dhe kudo të ngatërruara me rrëshqitje të pakalueshme për kuajt dhe në 9000 këmbë thuajse të pamundura për burrat. Nxjerrja e drerit nga errësira e ftohtë e atyre qëndrueshmërisë së bredhit kërkon ose dinamit ose një borë të rëndë e të ftohtë, dhe ne nuk patëm shumë fat në gjetjen e fitilit për asnjërën.

Gros Ventre i lartë, ku lumi rrjedh në juglindje nga burimi i tij përpara se të përplaset rreth këmbëve të Ridge Sportsman në veriperëndim drejt Gjarprit dhe luginës përpara Tetonëve, është një vend i mrekullueshëm i drerit. Ai mban përzierjen klasike të livadheve të larta, shpateve të pyllëzuara të mbushura me parqe të vogla ku bari dhjamoset, majat mjaft të larta për t’i mbajtur demat të mos fluturojnë gjatë verës. Elk ka një rrugë të mirë për në baza dimërore Jackson Hole dhe një mënyrë e mirë në zonat e pjelljes pranverore. Dhe më e rëndësishmja, automjetet me 4 rrota janë jashtë. Ata mund të arrijnë vetëm në një pikë rreth tetë milje në rrjedhën e poshtme të kthesës në formë grepi, ose në Bacon Ridge që shtrihet në lindje. I gjithë vendi tjetër në veriperëndim përtej burimit të fundit Gros Ventre, në majën e Darvinit drejt Piramidës dhe pjesa tjetër, është vend i kuajve.

Nxjerrja e drerit nga errësira e ftohtë e atyre qëndrueshmërisë së bredhit kërkon ose dinamit ose një borë të rëndë e të ftohtë, dhe ne nuk patëm shumë fat në gjetjen e fitilit për asnjërën.

“Dhe kështu do të mbetet gjithashtu,” tha Loring Woodman, i riu që drejton fermën e Darvinit për disa tipa dhe peshkatarë gjatë verës dhe gjysmë duzinë gjuetarësh në një kohë në vjeshtë. “Ky seksion tremujor është tërësisht i rrethuar nga toka pyjore kombëtare e paprekur për breza. Nëse Union Plywood, i cili tashmë ka shkëputur vendin e Union Pass në lindje, arrin të mashtrojë Shërbimin Pyjor për t’i lënë ata të ndërpresin Gros Ventre, vetëm për të mbajtur funksionimin e mullirit të tyre Dubois, mund të qëndrojë kështu. Njerëzit e komisionit të lojës duket se mendojnë se copëtimi i kësaj zone me rrugë dhe zona të drunjta do të ishte fundi i tufës së drerit të Gros Ventre. Nga ajo që dëgjoj, ka një shans të vogël që i gjithë vargu i drerit dhe i drerit midis këtu dhe Xheksonit mund të përfundojë si zonë primitive ose e shkretë.”

“Kjo do të merrte votën time,” u pajtova. “Vendi i vogël i fuqishëm i mbetur pa erën e keqe të benzinës. Dhe rraskapitja e këtij varg do të ishte një mëkat i poshtër.”

Demi i Lazarit që u rrit në të kishte qenë një i shkëlqyer. Në fakt, ai ishte një dem plak i egër dhe i egër, me siguri i zhveshur plotësisht nga dhjami pas një sezoni të drejtimit të një haremi me një duzinë lopë, por koka e tij mbinte brirë të përhapur me gjashtë pika të gjata anash, një trofe i duhur. Teorikisht, sigurisht, nuk kisha dalë në Wyoming për të goditur ndonjë dem të vjetër monstruoz, lëngu i mishit të të cilit do të përkulte një pirun, por për të bërë një copë mishi të klasit të parë. Të paktën kështu kishte kërkuar shefi i klubit lokal të armëve në shtëpi.

“Ju merrni një dem të ri të shëndoshë deri në frigorifer në Pinedale,” udhëzoi ai, “dhe ne do të paguajmë për paketimin dhe transportin e të gjithë biftekëve të drerit që nuk mund t’i përdorni në shtëpi. Festa jonë e drerit të shkurtit do të jetë mjaft e madhe këtë vit për të ngrënë një dre të tërë.”

Sigurisht, ai nuk i kuptoi instinktet natyrore të gjahtarit të trofeve. Përballë një zgjedhjeje të shpejtë midis një gome të trashë dhe atij hatrack të vjetër, unë kisha zgjedhur automatikisht demin me brirë trofe – dhe më pas e hodha edhe atë. Prej këtu e tutje më mirë do të kërkoja një tender.

Ku të më tej?

Edhe kjo ishte mashtruese. Vazhduam të shihnim dre. Një pasdite nga një pikë xhami ne morëm dy lopë dhe një gozhdë, pastaj një duzinë lopë, pastaj një tufë mbi dy duzina, të gjitha duke u nisur nga zona e parkut të hapur poshtë në copa bredhi në shpatet veriore. Ne hipëm brenda kufijve të shtatë lopëve që hedhin thikë, kështu që papritur ato qëndruan të tmerruar me sy të insekteve pothuajse aq gjatë sa unë ta bëja kamerën të funksiononte. Por vetëm mora e zakonshme në rajonin e Gros Ventre, në këtë sezon deri në male për rrëmujë, do të qëndronte për t’i bërë fotografitë e tyre. Një agim hipëm në pjesën e pjerrët të Ridge Sportsman. Askush nuk mund të llogarisë atë emër topi misri, por kam një dyshim të fshehtë se ai daton në ditët pak pas kthesës së shekullit, kur në emër të një prej shokëve të tij Rough Rider, Fred Darwin, Teddy Roosevelt përdori një pikë ndikimi për të gdhendur. jashtë pyllit kombëtar për të, çerek-seksioni unik në të cilin tani ndodhet ferma e Woodman-it. Gjatë ngjitjes, Roy Feutz pa një dem me brirë të vërtetë që gërvishtnin kofshët, duke u shkrirë në pyll. Nuk e pashë. Kali im fisnik, një femër dembele e quajtur me saktësi Nasty Biter, nuk do të ngrihej brenda 30 jardëve të gërvishtjes së Roit. Ndoshta ata ishin grindur më parë.

Ishim të sigurt se fitorja ishte e jona kur gotat kapën trupin kremoz të një demi thellë në lëndë druri nëpër një gropë me anë të pjerrët. Por ai nuk do të qëndronte i vendosur ndërsa ne shkonim në majë të këmbëve. Meqenëse të ulesh në majë të gishtave në një pjerrësi 45 gradë të rënduar me borë të korezuar dhe fryrje është më e zhurmshme sesa të rrëzohesh nga një çati prej kallaji, kjo nuk ishte befasuese.

Roy po dekurajohej. I tillë isha edhe unë. Ne vumë re tre lopë një pasdite vonë, të shtruara ose duke u ushqyer me përtesë në një stol me bar, një milje të plotë përtej një legeni të mbushur me dru larg nesh. Duhej të kishte më shumë dre në atë tufë, të fshehur në hije. Nëse do të arrinim të ecnim përgjatë dhe deri në atë nivel më të lartë ku një shkëmb i cekët anonte përpjetë, do të goditnim një cep druri pikërisht sipër tyre. U desh më shumë se një orë, pasi pellgu kishte një kanion në mes të tij që mizat njerëzore mund ta negocionin më mirë se kuajt. Kërcelli ishte i përsosur. U futëm fshehurazi brenda 40 këmbëve. Por ende ishin vetëm ato tre lopë. As edhe një gozhdë, dhe patenta ime kërkonte një krijesë me brirë.

“Ne kemi provuar Grizzly Basin dhe Alpine Meadows dhe Pine Meadows dhe ato parqe poshtë Hollow Log Trail dhe Bugle Basin dhe Hungry Meadows dhe një duzinë vende të tjera të mira,” përmblodhi Roy pas darkës një mbrëmje. “Kam ngecur.”

“Po Sleepy Hollow?” pyeti Woodman, i cili kishte arritur disi të fuste një piano në fermën e tij të largët dhe e kishte ushtruar atë me veprat e Johann Sebastian Bach, nuk kishte lidhje me Beatles. “A keni provuar atje lart?”

Bull Down – Për të mirë

Pas ditës së parë apo më shumë që nuk na kishte shkuar në mendje. Zgavra e lartë ishte parku më i madh me bar dhe sherbelë vërtet afër fermës, vetëm gjysmë ore lart në kreshtë, dhe ndërsa kishim parë herë pas here shenjën e drerit para natës ndërsa kalonim nëpër të, sigurisht që asnjë zonë e etiketuar Sleepy Hollow nuk mund të mbante dre. . Ky emër i përkiste një vendi në lumin Hudson, 2500 milje në lindje, ku një personazh i dobët i quajtur Ichabod Crane u takua me Kalorësi pa kokë. Nuk guxoja ta pyesja Woodmanin pse ky emër. Unë kisha pyetur pse një kalë u quajt Armiku Publik Nr. 1, dhe përgjigja e tij ndaj atij njërit tregoi pse pyetjet e marra marrin përgjigje marrëzi.

“Në fillim të këtij sezoni, alku ushqehej atje çdo mëngjes,” vazhdoi Woodman. “Pse të mos hipni në errësirë ​​dhe ta shikoni atë në agim?”

Kemi provuar të gjitha vendet e vështira, kemi bërë të gjitha udhëtimet 10 dhe 12-orëshe. Ndoshta një e lehtë do të prodhonte.

Ishte më pak se errësirë ​​kur u ulëm në skajin e poshtëm të parkut, pasi i kishim lënë kuajt të lidhur mirë mbrapa. Pjesë të shpërndara bore të vjetra u shtypën nën çizmet tona. Dielli tashmë kishte thyer horizontin lindor, hodhi rrezet e sheshta horizontale prej ari përgjatë parkut të pjerrët. Vendi ishte bosh. Jo. Jo bosh. Syzet e mia tregonin drerin e turbullt në hijet e ftohta në gjysmë të rrugës në park. Lopët. Pesë lopë. Por njëra ishte me ngjyrë të çelur. Dielli ishte ngritur me centimetra dhe një rreze preu fort nëpër dru për të kaluar atë kafshë. Ishte një dem! Jo një i madh, një pesëpikësh, por në dukje i trashë. Ndoshta ai nuk kishte qenë Kazanova gjatë muajit të parë.

Mund të ketë diçka antiklimaksi, zbuloj teksa rritem në vitet e gjuetisë, në rënien aktuale të një kafshe gjahu sapo të kryhen kërkimi dhe kërcelli. Kishte një pengesë disa metra larg vendit ku ne fshiheshim në lëndën drusore të fshehtë. U zvarrita drejt saj, ende në hije, dhe rrëshqita një xhiro në dhomën e maces së egër Taylor dhe Robbins 7 mm. Roy po pëshpëriste se ideja e tij për diapazonin ishte 250 jard. Unë nuk isha dakord. Ishte mbi 300, përveç nëse drita e hershme po na mashtronte të dyve. Por me ndihmën e pengesës, kryqezat u ndalën dhe pushka u përkul. Duhet të jetë mirë, Mendova ndërsa dëgjuam zop e plumbit që goditi shtëpinë. Lopët vrapuan, por demi qëndroi aty, i lëkundur. Asgjë nga ato duke supozuar se ai ka vdekur, mërmërita. Kjo duhet të jetë e sigurt, dhe pushka mbylli një tjetër Nosler prej 160 kokrrash nëpër sherebelë. Demi zbriti.

Dhe pastaj filloi puna. Një udhëtim poshtë për kuajt e tufës, një udhëtim përsëri lart dhe pastaj përsëri poshtë me mish. Thjesht shpresoj që ata djem të klubit të armëve të shijojnë biftekët e tyre me dre në shkurtin e ardhshëm. Mund të përtypem bashkë me të tjerët, por do të mendoj për demin e Llazarit, atë me brirë të gjatë që vdiq dhe më pas iku. Më pëlqen ta takoj përsëri vitin e ardhshëm.

Këtu mund të gjeni serinë e plotë të F&S Classics. Ose lexoni më shumë tregime F&S+.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.