Rishikimi i armës së gjahut: Browning BPS | Field & Stream


Armët e pompës, si Browning BPS, mbeten të preferuarat e atyre gjuetarëve të shpendëve të ujit që vlerësojnë besueshmërinë mbi gjithçka tjetër. Pompat vazhdojnë të gjuajnë kur dështojnë gjysmëauto. Ata gjithashtu nuk janë të vështirë për atë se çfarë municionesh do të çiklojnë, pasi ato janë të fuqizuara me dorë. Dhe, pompat janë të vështira. Nëse dikush flet për përdorimin e një arme gjahu për një vozitje me kanoe urgjente, ose si një armë varke, ose si një rezervë në rast se arma e tij kryesore bie, shanset janë që ata po flasin për një armë me pompë.

Hyrja e Browning në tregun e pompave daton në vitin 1977, kur u prezantua BPS. Që në fillim, BPS u pozicionua në skajin më të lartë të segmentit të tij. Edhe sipas standardeve të kohës së tij, kur armët ishin më të përshtatshme dhe të përfunduara se sa tani, BPS u dallua nga konkurrenca për cilësinë e punimit të saj. Ai kishte një dërrasë të prerë ku 870 Wingmaster kishte një dizajn të shtypur me makinë dhe kishte një marrës çeliku të bluar në kontrast me marrësit e aliazhit të Mossberg 500 dhe të tjerëve. Ajo qëndron ende nga konkurrenca sot.

Ajo që BPS nuk kishte ishte një port nxjerrjeje në anën. Ishte një model me nxjerrje nga fundi, i frymëzuar nga dizajni origjinal i John Browning për Remington Model 17. Ithaca e kopjoi Modelin 17 kur patenta e tij skadoi, duke e përdorur atë si shabllon për Modelin 37 të madh. këmbët, në vend që t’i hedhin nga ana e djathtë e marrësit, gjë që i bën ato të njohura me shumë gjuajtës me dorën e majtë, si dhe me ata që besojnë se të kesh një portë në vend të dy ndihmon në mbajtjen e mbeturinave jashtë armës. I prezantuar fillimisht në matës 12, BPS është prodhuar në të gjitha matësat nga 10 deri në 0,410, dhe ka pasur modele të dedikuara slug, gjeldeti dhe kurthi gjithashtu dhe vazhdon të bëhet në modele arre, sintetike dhe camo.

Një nga gjuetarët në testin tonë të armëve më të mira të gjahut të rosave solli BPS-në më të vjetër të babait të tij në testin tonë të armëve të shpendëve ujorë për të parë se si është krahasuar me prodhimin aktual të pompave dhe gjysmëautove.

Arrat dhe bulonat e BPS Browning

Browning BPS është një armë gjahu e fortë për gjuetinë e rosave

Karakteristikat e Browning BPS:

  • Matës: 10, 12, 3 ½ inç 12 (e testuar), 20, 28 dhe .410
  • Veprimi: Pompë e nxjerrjes së poshtme
  • Kapaciteti: 4+1 (më pak me predha 3 ½ inç)
  • Mbytje: Invector Plus IC, M dhe F
  • Fuçi: 26 ose 28 inç (e testuar), 26 inç vetëm në 0,410
  • Përfundo: Çeliku i kaltër dhe arra (e testuar), e zezë sintetike dhe kamo
  • Gjatësia: 49.5 inç
  • Gjatësia e tërheqjes: 14.4 inç
  • Tërheqja e këmbëzës: 7 paund
  • Pesha e përgjithshme: 7 deri në 9 paund në varësi të matës

Si një armë që nxjerr poshtë, BPS ngarkohet gjithashtu nga fundi. Ka një portë të vetme të bluar në pjesën e poshtme të marrësit, duke i lënë të dyja anët të patrazuara nga ndonjë prerje. Ashtu si shumica e armëve moderne të pompës, BPS ka dy shufra veprimi që lidhin bulonën me pjesën e përparme për të parandaluar që ato të përdredhohen ose lidhen. Pjesa e përparme ka një prerje në pjesën e poshtme në pjesën e pasme për të lejuar që byku i zbrazët të dalë.

Ekziston gjithashtu një siguri për gishtin e madh në majë të marrësit, e cila është njësoj e përdorshme nga gjuajtësit e djathtë dhe të majtë. Kjo siguri, e kombinuar me nxjerrjen e poshtme, e bën BPS një dizajn vërtet të dyfishtë. Disa armë të hershme kishin një çelës ndërprerës të karikatorit që shkëputi mbajtësin në mënyrë që të mos ngrinte guaskën tjetër në rast se dëshironi të ndërroni ngarkesat në dhomë.

Ndryshe nga shumica e pompave që kanë një ngritës të fortë, mbajtësi BPS është një pirun që e ngre guaskën lart, kështu që futet në dhomë kur bulonja mbyllet dhe mbetet lart ndërsa guaska e pa shkrepur nxirret, pastaj bie poshtë për të marrë guaskën tjetër nga revistën. Fuçia BPS ka një brinjë të gjatë, paksa të lartë të ajrosjes, e cila anon te gryka. Një zgjatim i brinjëve shkon përsëri në marrës, duke i dhënë armës një plan më të gjatë shikimi.

Si e testuam BPS-në

Ne morëm gjuetinë e kafesë BPS në mëngjes dhe qëlluam objektiva me të pasdite në poligonin e argjilës të Pintail Hunting Club. Pas testimit të armës për pikën e goditjes dhe modelimit të saj në 35 jard, ne e peshuam, matëm dhe kontrolluam tërheqjen e këmbëzës. Arma jonë e provës qëlloi në pikën e synimit dhe bëri një model 82 përqind në 35 jard me një mbytje të modifikuar dhe ngarkesa federale Speed-Shok prej 1 ¼ ons prej çeliku 2. Modeli ishte pothuajse shumë i ngushtë, me shumicën e fishekëve të grumbulluar në qendër 20 inç të letrës. Por efikasiteti i modelit është një problem i mirë për të pasur. Një ngarkesë e ndryshme ose shkrepje më e vogël do të hapte disi përhapjen për shkrepje të tepërta, siç do të bënte një mbytje e përmirësuar e cilindrit dhe mund të jeni të sigurt se BPS do të gjuante modele të ngushta në rreze të gjatë nëse do t’ju nevojitej.

fletë modelimi për ngjyrosjen e armës gjahu bps
Ne modeluam BPS-në në 35 jard. Stephen Maturen

Këmbëza u thye në 7 kilogramë, që është pak e rëndë, megjithëse nuk ishte problem për mua apo anëtarët e tjerë të ekipit të testimit. Arma e provës peshonte të gjitha 9 paund, gjë që kërkon një shpjegim: Armët më të hershme 3 ½ inç me 12 matës BPS u ndërtuan në korniza masive me 10 matës, aq më mirë për të thithur zmbrapsjen dhe për të lëkundur në objektiva me rreze të gjatë. Ju mund t’i dalloni armët BPS me diametër 10 dhe të hershëm 3 ½ inç nga tubi i karikatorit që shtrihet pak përtej fundit të pjesës së përparme. Pas një kohe të shkurtër, Browning iu përkul kërkesës së konsumatorit dhe ofroi armën 3 1/2-inç në një kornizë 12-inç, duke ulur peshën e përgjithshme me më shumë një kile ose më shumë, duke rezultuar në një armë më të lehtë, më të gjithanshme, megjithëse godet më fort me municion 3 ½ inç.

Si funksionoi Browning BPS

Trajtimi dhe Ergonomia

Armët e rënda, për sa kohë që jeni të fortë ose të stërvitur mjaftueshëm për t’i qëlluar, janë armë të lehta për t’u goditur dhe zmbrapsja është e lehtë. Nuk patëm asnjë problem për të qëlluar BPS-në. Unë kam pasur në pronësi disa armë të ndryshme BPS gjatë viteve, dhe arma standarde 3 inç peshon afër 7 ¾ paund, dhe gjithmonë kam gjetur se masa e madhe e bënte atë të shkrepur. Edhe shpimet e vogla janë në anën e rëndë, me 20, 28 dhe .410 që të gjitha peshojnë rreth 7 paund.

Si një i majtë, unë duhet të dua BPS dhe dizajnin e tij dydeksues, por nuk e dua. Siguria e lartë është e shkëlqyeshme në mot të këndshëm, ose për gjueti në male, por kur është ftohtë dhe gishtat e mi mpihen, e kam më të lehtë të shtyj një siguresë të kryqëzuar si butoni në një 870. Po kështu, ndërsa shumë mëngjarash pëlqejnë veçoria e nxjerrjes së poshtme sepse nuk lëshon boshllëqe në vijën e tyre të shikimit. Kjo nuk më shqetësoi kurrë, por nxjerrja e poshtme e bën ngarkimin e BPS paksa të mundimshme. Ju ose duhet të futni me gisht një predhë në karikator, pastaj të shtypni butonin e lëshimit të rrëshqitjes dhe të lëvizni armën një herë, ose duhet ta ktheni me kokë poshtë, ta shtyni rrëshqitjen nga pjesa e pasme, ta shtyni pak përpara për të ngritur mbajtësin, pastaj shtyni një guaskë në dhomë. Procedura e ngarkimit nuk është e keqe në terren, por është një dhimbje në distancë për kurth dhe skeet.

Së fundi, armët me nxjerrje nga fundi si BPS dhe Ithaca 37 duhet të kenë ose krahë më të shkurtër ose t’i kenë ato të vendosura më larg nga marrësi, në mënyrë që kur të kryeni veprimin, pjesa e përparme të mos ndërhyjë me bykun bosh që del nga fundi. Duhet të arrish përpara dhe të duket sikur duhet të bësh një goditje më të gjatë për të xhiruar armën. Unë jam pak më i gjatë se mesatarja, por BPS gjithmonë më bën të ndihem sikur i kam krahët e shkurtër kur nxjerr një.

Punimi dhe Estetika

Armët Browning kanë një reputacion për përshtatshmërinë dhe përfundimin, dhe arma jonë, e ndërtuar në vitet 1990, ishte një armë e bërë mirë dhe me pamje të mirë. Përshtatja nga druri në metal, llaku me shkëlqim, rradha e prerë dhe çeliku blu e thellë ishin ekzekutuar shumë mirë. Kuptohet, zogjtë e ujit nuk duan armë me shkëlqim këto ditë (megjithëse unë gjuaj me to gjatë gjithë kohës dhe zogjtë duket se nuk e kanë mendjen), dhe armët e reja BPS të pajisura me dru kanë një llak druri saten. Armët Browning sot nuk arrijnë të njëjtin nivel përshtatjeje dhe përfundimi si arma jonë, por kjo është e vërtetë për pothuajse armët e çdo prodhuesi.

Thënë kështu, BPS është ende një armë me pompë cilësore, e ndërtuar për t’u dukur mirë dhe e bërë për të qëndruar. Është një armë që do t’ju japë krenarinë e pronësisë dhe shërbimin besnik.

Shkathtësi

Një armë me pompë e ndërtuar mirë ka shumë përdorime. Kam gjuajtur shpend uji me BPS-në që zotëroja më të gjatë – një arrë 3 inç me matës 12. Me të herë pas here gjuaja fazan dhe e përdorja për gjelat dhe pëllumbat. Vendosa pamjet e hekurit pas tregtimit në brinjë dhe gjuajta dre me të gjithashtu. Unë gjithashtu qëllova një BPS me matës 20 në rosat dhe zogjtë e malit për një kohë. Në çdo matës, BPS është një armë e këndshme për t’u përdorur për mysafirët, pasi BPS është po aq i përshtatshëm për gjuajtësit e majtë dhe të djathtë. Edhe pse kishte një model kurthi, nuk më pëlqen BPS si një armë objektivi, sepse nxjerrja e poshtme e bën të vështirë ngarkimin për argjilat.

Ndërsa BPS është një armë e mirë e gjithanshme, ka modele specifike për pothuajse çdo qëllim gjuetie. Është një nga vetëm dy matës të prodhimit 10 të prodhuar ende dhe gjithashtu vjen në 12, 20, 28 dhe .410. Rreth 16 matës janë bërë gjithashtu në drejtime speciale. Armët me diametër të vogël janë mjaft të rënda për vrima të vogla, por kjo i bën ato argëtuese, me goditje të lehta, të lehta për t’u goditur me armë për pëllumbat ose gjuajtje joformale të objektivave. Unë zotëroja një matës 10 për një kohë, gjithashtu, dhe megjithëse nuk më pëlqeu goditja e gjatë e pompës, arma ishte përndryshe mjaft e rëndë saqë zmbrapsja nuk ishte problem dhe më pëlqente ta gjuaja.

Besueshmëria

BPS, si shumica e armëve me pompë, vazhdon të gjuajë pothuajse në çdo kusht. Ne nuk patëm asnjë lloj keqfunksionimi me BPS-në gjatë provës sonë, dhe në vitet kur qëllova armët, i gjeta ato të forta dhe të besueshme. Një herë u rrëzova në një breg, duke e hedhur BPS-në time në një përrua ndërsa rashë. Shpëlaja baltën e bllokuar nga tyta dhe marrësi dhe qëllova një dre me të 30 minuta më vonë. Unë ia dola disi t’i ktheja shufrat e veprimit në një BPS tjetër, dhe derisa i vendosa një armëpunues t’i rregullonte ato, arma u bë pak më e vështirë për t’u xhiruar. Në një rast tjetër, qëllova me një BPS patat e dëborës në një fushë të fryrë nga era ku zhavorri i imët hynte në gjithçka. Arma ime dukej si një mulli kafeje deri në fund të ditës, por gjithsesi funksionoi.

Duhet ta ndani BPS-në tuaj për ta pastruar, sigurisht, dhe ka një truk për ta rikthyer përsëri grupin e këmbëzës. Duhet të rreshtoni çarjet në mbylljet e guaskës me një kunj në grupin e këmbëzës, ose arma fitoi mos kthehuni së bashku. Është zhgënjyese derisa të mësosh trukun (ka shumë video në YouTube për të), dhe pas kësaj nuk ka asnjë problem.

Vlera

Duke filluar nga 779 dollarë në sintetikë të zezë, BPS është i shtrenjtë për një pompë. Ai nuk mund të konkurrojë në çmim me Mossberg 500, 835 ose një Benelli Nova. Por, nuk është bërë për të konkurruar me ato armë. Marka Browning ka qëndruar gjithmonë për armë të bëra mirë dhe të përfunduara mirë, dhe ky është BPS. Krahasimi i vërtetë është me Ithaca Model 37, i cili është një pompë edhe më e lartë. Ithaca është një armë e përfunduar më mirë, siç duhet të jetë me një çmim fillestar prej gati 1200 dollarë. BPS është gjithashtu një armë që do të funksionojë në çdo kusht, dhe nëse jeni duke kërkuar për një armë që kombinon sigurinë e sipërme dhe nxjerrjen e poshtme për funksionim të vërtetë dydeksues, ajo është e vetmja armë që i përshtatet atij përshkrimi.

Çfarë bën më mirë Browning BPS

BPS shkëlqen në blindin e rosës, ku nxjerrja e poshtme e saj nuk rrokulliset zbrazet tek personi pranë jush dhe mungesa e një porti për nxjerrjen anësore ndihmon që pjesa e brendshme e armës të mos ketë mbeturina. Është një zgjedhje e mirë për ata o/u dhe gjuajtës krah për krah që duan një pompë me siguri në të njëjtin vend me armët e tyre të tjera, dhe është e vetmja armë për këdo që dëshiron një dizajn vërtet të dyfishtë. Për ata që duan ende një matës 10, është një nga dy të vetmet e prodhuara dhe e vetmja pompë. Më pëlqen BPS si një armë gjeldeti, edhe pse nuk është shpuar dhe trokitur për një optikë.

Çfarë bën më keq arma

Unë kam në pronësi disa pompa Browning – dhe nuk kam mbajtur asnjë prej tyre. Nxjerrja e poshtme do të thotë që më duhet ta mbaj armën më gjatë se sa preferoj, dhe për këtë arsye më duket e vështirë për t’u xhiruar armët. Po kështu, ngarkimi i një arme me nxjerrje nga fundi, megjithëse nuk ka problem në terren, është gjithashtu një operacion i vështirë kur ngarkoni një ose dy në një kohë për objektivat. Më pëlqen të jem në gjendje të ushtrohem në argjilë me armët e mia në terren dhe do të preferoja më mirë të ngarkoja një armë me nxjerrje anësore si një 870. Si një i majtë më pëlqen ideja e një arme të sigurisë së lartë, me nxjerrje nga poshtë dhe Unë e vlerësoj cilësinë Browning. Por sa më shumë që dua ta dua BPS-në, nuk e dua. Megjithatë, shumë njerëz i duan ata dhe nuk e kanë gabim.

Mendimet Përfundimtare

Pavarësisht nga grindjet e mia me të, nuk ka dyshim se BPS është një armë me pompë me cilësi të lartë që i ka rezistuar kohës që nga debutimi i saj 45 vjet më parë, dhe ka krijuar një bazë besnike fansash. Bën një zgjedhje të shkëlqyeshme për këdo që dëshiron një dizajn vërtet të dyfishtë pa u rritur në një o/u. Karakteristika e nxjerrjes së poshtme do të thotë se ngarkimi i armës mund të jetë i rëndë për t’u përdorur për objektiva, por si armë gjuetie, BPS është në një kategori më vete, si një armë e punuar mirë dhe e përfunduar që mund ta bëjnë të djathtën dhe të majtën. gjuaj. Mund ta merrni në çdo matës, duke përfshirë 16 nëse e kërkoni të përdorur, dhe është arma që do të jeni krenarë që e zotëroni, për aq kohë sa të zgjasë, e cila do të jetë shumë më e gjatë se ju.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.