Shtatë mënyra për të shpëtuar gjelat e egër


Fakti që numri i gjelit të detit të egër po bie në pjesën më të madhe të SHBA-së lindore po bëhet lajm i vjetër. Sezoni pranveror i vitit 2022 në shtetin tim të Kentakit sapo u mbyll me të korrat më të ulëta të gjelit të detit në 14 vjet, por me një njoftim pas sezonit që premton të studiojë më tej problemin. Por gjuetarët po bëhen të shqetësuar dhe të irrituar me atë lloj gjëje, duke kërkuar në vend që agjencitë shtetërore të bëjnë diçka tani para se të jetë shumë vonë.

Por çfarë duhet bërë saktësisht? Në fund të sezonit të kaluar (i cili ishte gjithashtu i vështirë), shkrova këtë përmbledhje, e cila ndër të tjera shtronte pyetjen: A duhet të ndalohet fryrja dhe korrja? Vitin e kaluar, përgjigja ime ishte jo. Por debati mbi këto taktika është bërë vetëm më i zhurmshëm që nga viti i kaluar, dhe më shumë gjuetarë tani po bëjnë thirrje për reduktimin e kufijve të bagazheve, grackimin e grabitqarëve gjatë gjithë vitit, madje edhe ndalimin e blindave të tokës dhe predhave të armëve gjahu TSS.

A do të bënte ndonjë ndryshim, apo është thjesht zhurmë nga gjuetarët e pakënaqur pas shumë zgjimeve në orën 3 të mëngjesit? Epo, unë nuk jam biolog i gjelit të detit, por i kam gjuajtur për 27 vjet, duke përfshirë të gjitha nëngrupet Grand Slam në shtete dhe habitate të shumta. Këtë sezon, kam gjuajtur 38 ditë në katër shtete. Kam mbajtur një vesh të ngushtë ndaj zhurmave nga gjuetarët në internet dhe në kampe anembanë vendit. Gjithashtu kam intervistuar biologë, kam lexuar raporte dhe kam ndjekur studimet më të fundit të gjelit të detit.

Gjuetarët kërkojnë përgjigje nga biologët dhe kështu duhet të jetë. Por unë kam folur me mjaft prej tyre për të ditur se janë mjaft të çuditshëm kur bëhen pyetje të mprehta, veçanërisht nëse punojnë në sektorin publik. Kjo është arsyeja pse ju nuk do të dëgjoni shumë prej tyre që mbrojnë në një mënyrë ose në një tjetër për shumë nga çështjet që duket se u interesojnë më shumë gjuetarëve, si për shembull nëse korrja duhet të ndalohet apo grabitqarët menaxhohen në mënyrë më agresive.

Unë, nuk duhet të jem i çuditshëm, kështu që në fund të një sezoni tjetër të vështirë të gjelit të detit, këtu janë disa pyetje të theksuara dhe përgjigjet e mia rreth asaj që mendoj se duhet dhe nuk duhet bërë.

Duhet Korrje dhe Fërkim Të ndalohet?

foto e gjahtarit të gjelit të detit
Më shumë gjuetarë shqetësohen se taktikat e fryrjes dhe korrjes janë shumë efektive për gllabëruesit agresivë. Robin Ambrosino

Kjo temë është si të shikosh peshqit që rrëshqasin në pellgun e fundit të një pellgu që po kullohet, dhe më pas të argumentosh se duhet të fluturosh vetëm peshk për ta, sepse do të ishte josportive të përdorësh pajisje rrotulluese.

Kam korrur dhe shijuar shumë gjela deti, kam shkruar dhe redaktuar artikuj në lidhje me të, dhe kam filmuar gjithashtu video si duhet për të. Efektiviteti i tij është tejkaluar nga njerëzit që nuk e pëlqejnë atë. E vërteta është se korrja funksionon mirë vetëm në një grup rrethanash specifike, dhe do të ishte më mirë të jesh në formë mjaft të mirë fizike për ta arritur atë me çdo konsistencë. Gjithashtu, korrja nuk është aq e praktikuar aq gjerësisht sa sugjerojnë kanalet e YouTube dhe burimet e mediave sociale. Unë do të vë bast para të mira që shumë më tepër gjela të detit vriten nga blindat që hapen nga toka sesa nga prapa një karrem që korr. Nuk është aq e neveritshme të shikosh të parën në TV.

Unë nuk kam korrur një gëlltitës prej disa vitesh, dhe, sidoqoftë, rrallëherë mbaj gëlltitje të çfarëdo lloji këto ditë. Por kjo nuk është për shkak të ndonjë shenjtërie të re. Kalova shumë vite duke bërë gjela të detit dhe tifozë të rremë përreth, dhe më pas kuptova se atë vit brenda dhe jashtë, vras ​​më shumë zogj duke lënë gjërat e tepërta në kamion, duke udhëtuar lehtë dhe duke manovruar në një organizim të mirë me një thirrje goje. Edhe mua më pëlqen më shumë gjuetia në këtë mënyrë.

Sidoqoftë, përgjigja ime për këtë pyetje është ende jo. Unë besoj se mashtruesit meshkuj të gjelit të detit, duke përfshirë karaqet që korrin, mund të jenë në mënyrë disproporcionale vdekjeprurëse për gllabëruesit mbizotërues e të pulësuar në pranverën e hershme. Dhe unë mendoj se ne duhet ta frenojmë një pjesë të këtij presioni, por ka një mënyrë më të mirë për ta bërë këtë sesa të nxjerrim jashtë ligjit fryrjen dhe korrjen – gjë që na çon në pyetjen tjetër.

A duhet Turqia Stinët hapen më vonë?

Një gëlltitës do të reagojë ndryshe ndaj një mashtrimi xhake ose gëlltitës në 1 prill sesa në 1 maj. Nuk duhet të gjuani gjatë për ta parë gjelin e detit. Gjuajtësit e sezonit të hershëm janë përforcuar, vendosin urdhra qitjeje dhe bëjnë shumë luftime – pjesërisht sepse shumimi nuk po ndodh ende. Si rezultat, gëlltitësit e sezonit të hershëm mund të jenë shumë të lehtë për t’u mashtruar me një mashtrim (qoftë të vendosur në tokë ose të zvarritur nëpër një fushë). Por vrasja e atij tomi herët, përpara se ai të mbarështojë pulat e zonës, mund të prishë shumë ciklin e mbarështimit. Ka shumë teori mbi këtë temë nga biologë si Dr. Michael Chamberlain dhe të tjerë që kanë kuptim në botë nëse doni t’i lexoni ato.

foto e gjelit të egër
Gobblers janë veçanërisht të prekshëm ndaj mashtrimeve strutter gjatë sezonit të hershëm. Fotografia e John Hafner

Disa shtete jugore i janë përgjigjur këtyre teorive këtë vit duke i zhvendosur hapësit e tyre më vonë në pranverë. Alabama e bëri atë një hap më tej duke i nxjerrë jashtë ligjit tërësisht mashtrimet për pjesën e parë të sezonit të kaluar të gjelit të detit. Unë them se nëse kjo mund të bëjë një ndryshim, pse të mos e provoni? Duket të jetë një qasje më e drejtë, më e bazuar në shkencë sesa një ndalim total i një taktike specifike gjuetie ose pajisjeje – dhe gjithashtu më e lehtë për t’u zbatuar.

A duhet të reduktohen kufijtë e çantave?

Me një fjalë, po, nëse numrat e garantojnë këtë. Nëse jemi vërtet të shqetësuar për vrasjen e shumë gjelave, atëherë ka një zgjidhje të thjeshtë: Lërini njerëzit të gjuajnë si të duan, por hapeni sezonin më vonë. dhe zvogëloni kufirin e qeseve të pranverës. Hiqni xhaketë nga menyja për të gjithë, përveç gjuetarëve të vitit të parë, dhe bëni të paligjshme vrasjen e një pule me mjekër ndërsa jeni në të. Kentuckians qëllojnë rreth 200 pula me mjekër çdo pranverë. Le të themi se 30 për qind e atyre pulave do të kishin rritur një pjellë me tre pula secila. Janë 180 gjela të detit, janë zhdukur, përveç 200 pulave. (Dhe nëse e vetmja mënyrë për të dalluar një pulë nga një gëlltitës është mjekra, atëherë nuk duhet të gjuani gjelat pa mbikëqyrje.)

A duhet të reduktohet presioni i gjuetisë?

Shitjet e licencave të gjuetisë – pas viteve të rënies dhe përpjekjeve përkatëse nga agjencitë shtetërore dhe industria e gjuetisë që rekrutojnë, mbajnë dhe reagojnë gjuetarët – panë një rritje të paprecedentë në vitin 2020. Shumë nga ata gjuetarë të rinj mbështeten shumë në tokën publike. Ndërkohë, ka pasur një mesazh të qëndrueshëm nga disa në industrinë e gjuetisë se gjuetarët e tokës publike janë pak më të ftohtë se gjuetarët e tokës private. Na është thënë se turmat që rezultojnë në shtigjet publike në të gjithë vendin janë një gjë e mirë.

Epo, herët a vonë, do të na duhet të flasim për faktin se shumë gjuetarë të tokës publike për një kohë të gjatë në zona më të populluara bëjnë jo mendoni se është një gjë e mirë dhe keni çdo të drejtë të shqetësoheni për këtë presion të shtuar. Por tani për tani, duhet të paktën të flasim për ndikimin e tij në burim.

foto e shenjës me akses publik
Në disa zona me akses publik, gjelat po shohin një presion të paparë gjuetie. Will Brantley

Ka një zonë të madhe gjuetie publike me histori, pak larg meje, ku kaloj pjesën më të madhe të sezonit tim të gjelit të detit. Njëherë e një kohë, nuk e merrte mundimin të përmendte vendin me emër në një histori. Nuk do ta bëj më kurrë. Presioni i gjuetisë atje në pranverë thjesht ka tejkaluar majat tre vitet e fundit, me gjuetarët nga i gjithë vendi duke përfituar nga një licencë dhe leje përdorimi pa recetë. Këtë vit, një mëngjes të së mërkurës, ndërsa i parkuar në shpatullën e një rruge zhavorri para agimit, numërova 26 kamionë që kaluan përpara meje në errësirë. Një mëngjes tjetër, një të premte, eca disa kreshta nga kamioni drejt një gjeli të detit që gëlltiste. E vendosa, por gjërat nuk funksionuan. Së shpejti, dëgjova një gjuetar tjetër duke thirrur, kështu që vendosa të ikja fshehurazi prej andej. Mora një rrugë të shkurtër për në kamionin tim, duke kaluar një rrugë tjetër anësore, ku kishte pesë kamionë të tjerë të parkuar – të gjithë duke ndjekur, supozova, të njëjtën gjeldeti që gëlltiste unë.

Për të qenë të qartë, presioni i gjuetisë e ka bërë gjithmonë atë vend të vështirë, dhe në një farë mënyre, sfida e ka shtuar joshjen. Por vjen një moment kur presioni i tepërt ka një ndikim negativ në burim, për të mos përmendur përvojën e gjuetisë. Nëse nuk mund të shihni se shumë gjuetarë që ndjekin shumë pak gjela në shumë pak tokë publike është e paqëndrueshme, atëherë ju e keni kokën në rërë.

Në të ardhmen, nuk mendoj se do të ketë zgjidhje tjetër veçse që disa shtete lindore të miratojnë një model vizatimi të stilit perëndimor, veçanërisht për pjesë të caktuara të tokës publike. Më pëlqen të udhëtoj për të gjuajtur gjelat, por mendoj se tokat publike nën presion të tepruar duhet të kujdesen së pari për gjuetarët e tyre rezidentë.

A duhet të fokusohemi më shumë në kontrollin e grabitqarëve?

foto e rakunave
Mbytja e rakunëve që vjedhin vezë mund të bëjë një ndryshim në numrin e gjelit të detit. JamesDeMers nga Pixabay

Rënia e gjelit të detit ka krijuar një thirrje për kontrollin e grabitqarëve. Në Gjeorgji, Projektligji i Shtëpisë 1147, i cili lejon gjuetinë gjatë gjithë vitit dhe kapjen e rakunëve dhe oposumeve në tokë private, u miratua nga legjislatura shtetërore në fillim të këtij muaji me nxitjen e gjuetarëve të gjelit të detit. Ka shumë prova se popullsia e rakunëve, kojotëve dhe grabitqarëve të tjerë janë rritur në shumë zona.

Mësova të bëj kurth disa vite më parë posaçërisht për menaxhimin e gjelit të detit, dhe absolutisht besoj se kjo ka ndihmuar popullatat lokale të gjelit të detit në tokën familjare që unë gjuaj. Duke e bërë më të lehtë kapjen e grabitqarëve, atëherë, veçanërisht më afër sezonit të foleve, sigurisht që nuk do të dëmtojë. Pra, përgjigja ime këtu është po, por duhet të pranojmë se nuk do të jetë një plumb magjik kundër rënies së gjelit të egër. Grumbullimi është tepër punë dhe kohë intensive – por sigurisht që mund të ndihmojë.

A duhet t’i hedhim një vështrim më të afërt Karremit të drerit?

Kohët e fundit ka pasur një shqetësim në rritje se karremi i drerit ka një efekt negativ në numrin e gjelit të detit dhe më ka bërë të shikoj me kujdes në pasqyrë. Unë kam derdhur shumë misër në tokë gjatë viteve për të karremin e drerit (një praktikë ligjore në disa nga qarqet e Kentakit ku gjuaj). Grumbujt e misrit në tokë krijojnë probleme të mundshme për gjelat, duke përfshirë helmimin me aflatoksinë, por ato gjithashtu grumbullojnë artificialisht vetë grabitqarët që ne po fajësojmë se kanë ngrënë të gjitha vezët e gjelit. E thënë thjesht, nuk mund të pretendoni se ka shumë rakun në vendin tuaj sepse sezoni i kurthit nuk është mjaftueshëm i gjatë, ndërkohë që i bini ziles së darkës së rakunit duke derdhur misër në tokë çdo javë nga qershori deri në dhjetor.

A duhet të fokusohemi kryesisht në Habitat?

Çdo vit, e mbyll sezonin tim me një udhëtim në Nebraska. Ne ecim atje nëpërmjet I-80, u nisëm drejt perëndimit, dhe pikërisht në ishullin Grand, peizazhi ndryshon nga tokë bujqësore kryesisht e spërkatur dhe e punuar në kullota me kodra kedri dhe drenazhe të pyllëzuara. Dallimi në numrin e insekteve që godasin xhamin tuaj të përparmë dhe skarën e kamionit është i menjëhershëm. Dilni atje dhe ecni në ato kodra me bar, dhe ka karkaleca që gumëzhinin gjithandej. Gjeni se ku i shohim më shumë gjelat?

Teksasi qendror, ku e filloj sezonin tim, është një mozaik i kullotave të thyer, gëmushave dhe kullotave shumë të ngjashme. Nëse gjelat janë në rënie atje, nuk mund ta them.

Brenda komunitetit të gjuetisë, prej kohësh ka një hezitim për të folur kundër herbicideve nga frika se mos u përplasen me përqafuesit e pemëve. Por unë jam mirë që besoj se disa herbicide mund të jenë të dobishëm për një kontroll të caktuar të barërave të këqija, duke pranuar gjithashtu se një peizazh i tërë i gërmuar me herbicid çdo pranverë, gardh në gardh, nuk mund të jetë i mirë për mjedisin nga i cili varemi për të rritur gjelat e vegjël. .

Hektarët e regjistruar në Programin e Rezervës së Konservimit kanë rënë çdo vit që nga viti 2007. Nuk është rastësi që Teksasi kryeson vendin në hektarë të regjistruar me 2.8 milionë, i ndjekur nga Nebraska me 1.8 milionë—dhe se këto janë dy nga shtetet më të mira të gjelit të detit.

foto e gjelit të egër të pulës
Gjelat e pulës thjesht nuk mund të rrisin mjaft gjela të vegjël pa një habitat të mirë fole dhe përgjues. Dino Christani / Getty Images

Në kërkimin për të shpëtuar gjelat e egër dhe të gjitha debatet nëse duhet të ndalohet korrja apo të lejohet kapja gjatë gjithë vitit, ka një zonë ku biologët nuk janë aspak të turpshëm në përgjigjet e tyre – dhe ku gjuetarët mund të bëjnë një punë më të mirë duke dëgjuar. Mund të kemi vetëm aq gjela deti sa të lejojë habitati. Dhe ka vetëm kaq shumë që mund të bëjmë për të ndikuar në praktikat e përdorimit të tokës në një shkallë të gjerë.

Por ndërsa po bëhen më shumë kërkime mbi ekologjinë e gjelit të detit, ne po marrim një ide më të mirë se si duket habitati ideal i gjelit të detit. Dhe gjatë dy dekadave të fundit, lëvizja e menaxhimit të drerit cilësor ka transformuar prioritetet e menaxhimit të tokës për shumë pronarë tokash për t’i bërë pronat pak më miqësore me bishtin e bardhë. Gjelat dhe dreri kanë disa kërkesa të përbashkëta për habitatin, por edhe disa të ndryshme. Një lëvizje e ngjashme bazë e përqendruar në përmirësimin e gjërave të tilla si habitati i foleve të gjelit të detit, një fermë në një kohë, mund të shkojë shumë – gjë që është diçka për të cilën të gjithë duhet të mendojmë ndërsa stinët e gjelit të detit mbyllen dhe i drejtohemi ushqimit tonë të verës- parcelat dhe prioritetet e menaxhimit të tokës.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.