Tom Rosenbauer Pyetje dhe Përgjigje në Shkollën e Troftës | Revista Hatch


Zjarri u dogj nën një qiell nate pa hënë në Parkun Shtetëror të Harrimanit dhe, për kryetarin e gjykatës së peshkimit amerikan me miza, gjykata ishte në seancë.

Mbledhja ishte e privilegjuar. Të pranishmit kishin udhëtuar nga i gjithë vendi dhe kishin lënë mënjanë një javë kohë për të dëgjuar, ndër të tjera, gjyqtarin Tom Rosenbauer t’i drejtohej audiencës së kolegëve dhe nxënësve – kjo ishte klasa kolektive e vitit 2022 e Shkollës së Troftës.

Një orë më parë, ndërsa klasa kthehej nga dita e parë duke peshkuar në Henry’s Fork aty pranë për të shijuar një darkë në sallën e gjerë të ngrënies të parkut, e vendosur në mënyrë perfekte në shtizat në majë të Island Park Plateau, energjia në parkun shtetëror u shua. Instruktori kryesor i shkollës, ish-udhërrëfyesi dhe konservatori i mirënjohur Todd Tanner, kishte planifikuar një prezantim në “klasë” për mbrëmjen, me Rosenbauer që kryesonte. Energjia elektrike do të ishte përfshirë. Sigurisht një projektor për ofrimin e PowerPoint. Ndoshta edhe një tregues lazer.

Por tani, me gjithçka të errët, Tanerit iu desh të godiste. Kështu, nën dritën e një elektrik dore celulari, ai mblodhi disa tufa me dru zjarri, rrethoi disa stola rreth një grope të gjerë zjarri në oborrin e kompleksit arsimor të parkut dhe ndezi një shkrepëse.

Dhe, ndërsa Rosenbauer, 68 vjeç, i cili ka punuar në një kompani që kur ishte 22 vjeç – Orvis – filloi të fliste, asnjë shpirt rreth zjarrit nuk do të guxonte të pranonte se ai ose ajo do të preferonte të ishte ulur në një klasë duke parë një ekran projektori. .

Kjo ishte mënyrë më mirë.

Rosenbauer është një nga ata personalitete të mirëfillta. I sjellshëm dhe i kujdesshëm, i zhytur në mendime dhe qesharak, ai është thjesht një djalë i mallkuar i mirë. Se ai ka gjithashtu një kokë plot 50 vjet përvojë të peshkimit me miza dhe është i gatshëm ta ndajë atë … mirë kjo është një nga arsyet që 10 peshkatarë nga e gjithë Amerika udhëtuan për të ndjekur shkollën vjetore të Tanner të Troftës.

Dhe, jo, nuk ka të bëjë vetëm me Rosenbauer. Tanner mblodhi atë që përbën versionin e peshkimit me fluturim të një kampi fantazi bejsbolli. Sigurisht, Rosenbauer mund të jetë ekuivalenti i Ted Williams, por kur futni njerëz si instruktori i njohur i hedhjes së mizave John Juracek, autori dhe redaktori Kirk Deeter, fotografi Tim Romano, artisti Bob White dhe udhërrëfyes si Brant Oswald ose Hillary Hutcheson, është e lehtë të kuptoni tërheqjen e përgjithshme të shkollës, ku nuk ka të bëjë vetëm me mekanikën e peshkimit me miza, por më shumë për zanatin në përgjithësi dhe si të përfitoni sa më shumë prej tij. Pjesëmarrësit do të jenë në gjendje të përdorin aftësitë që mësojnë menjëherë – kjo mund të ndryshojë jetën. Edhe për autodidaktët paturpësisht (hdheni Rosenbauerin në atë kamp), java e kaluar në Island Park me këtë formacion të gjithanshëm të peshkatarëve, udhërrëfyesve, niveleve të mizave dhe artistëve është një diplomë e diplomuar në peshkimin me miza për troftë.

Por këtë natë, teksa dresi rrëshqiti nga bllofet në perëndim të Harrimanit dhe yjet shkëlqenin të papenguar nga dritat elektrike nga vërshimi falë ndërprerjes së paplanifikuar të energjisë, ishte Rosenbauer ai që e urdhëroi klasën. Dhe studentët, të etur për të thithur më shumë se gjysmë shekulli njohuri të gjatë, shfrytëzuan mundësinë për të mbushur me pyetje adhuruesin e peshkimit me miza. Këtu është vetëm një shembull i procedurave gjyqësore (pyetjet janë të parafrazuara; përgjigjet janë transkriptuar nga një regjistrim dhe redaktuar lehtë për rrjedhën):

Pyetje: Çfarë bëni për ta bërë mizën tuaj më të dukshme në dritë të ulët, ose kur jeni duke peshkuar një mizë shumë të vogël?

Rosenbauer: Është e dobishme të shohësh mizën tuaj. Modelet e parashutës janë një ide e mirë – ato mund të ndihmojnë që një mizë të jetë më e dukshme. Gjithashtu, e njihni pluhurin e bardhë tharës që përdorim për të ringjallur mizat tona? Kjo do t’i bëjë mizat tuaja pak më të dukshme. Do ta përdor shumë kur nuk mund ta shoh mizën time në ujë. Ndonjëherë, ndryshimi i pozicionit tuaj pak për të marrë një dritë tjetër mund t’ju ndihmojë të shihni mizën tuaj. Por mos mendoni se, kur ne peshkojmë miza të vogla, unë ose Todi ose John i shohim mizat tona gjatë gjithë kohës. Ajo që bëj është të hidhem në cekëta dhe të godas fort mizën time, në mënyrë që të arrij ku është shtrirë ajo mizë, dhe pastaj do ta hedh atje te peshku. Por unë nuk e shoh mizën time gjatë gjithë kohës. Askush nuk e bën këtë, veçanërisht kur ju jeni duke peshkuar diçka të tillë si një dalje në filmin sipërfaqësor. Ju nuk mund ta shihni atë gjë. Kur shihni një peshk që ngrihet diku në afërsi të përgjithshme, goditeni atë.


Tom Rosenbauer pyetje përgjigje shkolla e troftës

Foto: Chris Hunt

Pyetje: Ndërsa rritem, dua të thjeshtoj peshkimin tim. Kam dëgjuar se disa peshkatarë, kur rriten si unë, hedhin kutitë e tyre të mizave dhe peshkojnë vetëm një ose dy modele, si një Adams me parashutë. A është e vërtetë kjo? Mund ta bësh këtë?

Rosenbauer: Po, ju mund ta bëni atë. Ka raste kur ai Adams gjenerik, ose cilado qoftë miza juaj e preferuar, nuk do të funksionojë, por ka disa peshkatarë shumë të mirë që peshkojnë vetëm një Parachute Adams. Shpesh, do të funksionojë. Dhe unë do t’ju këshilloja të gjithëve që të mos mashtroheni nga të gjitha këto miza. Kur të shihni kutinë time të mizave, do të shihni shumë gjëra. Është e gjitha rastësore. Unë jam një nivel mizash. Më pëlqen të lidh mizat. Unë ende i lidh mizat pothuajse çdo ditë. Më pëlqen të luaj dhe të eksperimentoj, por nuk ke pse. Ju mund ta thjeshtoni me të vërtetë.

Pyetje: Si e modifikoni udhëheqësin tuaj kur jeni duke hedhur dhe peshkuar në erë?

Rosenbauer: Gjëja më e mirë për të bërë është të shkurtoni majën tuaj dhe ta ngurtësoni pak. Më pëlqen një topth i gjatë, por nëse fryn erë, ai thjesht përfundon në një top të madh, kështu që unë e shkurtoj majën. Nëse jeni duke peshkuar 6 herë dhe era fryn dhe ndryshon sipërfaqen e ujit, mund të shkurtoni majën dhe ndoshta të largoheni me 5 herë. Gjithashtu, zgjidhni këndet tuaja, që të mund të rrëzoni pak, me erën.

Pyetje: Sa i rëndësishëm është një shufër e mirë mizash? A ia vlen vërtet çmimi i kërkuar shufrat e fluturimit të nivelit të lartë?

Rosenbauer: Ka shumë shufra të shkëlqyera atje – shumë shufra të mahnitshme. Ka edhe shufra prej 200 dollarësh që janë vërtet të mira. Unë nuk do të shpenzoja më pak se 150 dollarë ose 200 dollarë për një shufër mize, ose do të merrni diçka me të cilën do të keni vështirësi. Ju do të humbni në saktësinë tuaj. Ju do të humbni në distancën tuaj. Mund të thyhet para se të thyhet një shufër e nivelit të lartë. Shufrat e nivelit të lartë janë dizajne me të vërtetë precize. Për të filluar, unë do të shkoja me një veprim më të moderuar, të mesëm, progresiv. Është më i gjithanshëm. Është më e lehtë për të hedhur. Ndonjëherë, këto shufra të shpejta, duhet t’i mbivendosni me një ose dy madhësi rreshtash, vetëm për t’i vënë në punë. Kjo shufër fluturuese duhet të përkulet me të vërtetë për ta përzënë atë linjë atje. Gjithçka që dëgjoni nga unë është subjektive, por mendoj se një veprim më i moderuar do të jetë më i këndshëm për peshkimin. Dua të them, nëse po hedhni shirita në erë ose peshkoni në ujërat e kripura, mund të dëshironi një shufër më të fortë dhe me veprim më të shpejtë. Por për shumicën e peshkimit të troftës, një kallam me veprim më të moderuar do të jetë më i këndshëm dhe më i këndshëm për ju. Fly casting supozohet të jetë argëtuese.

Pyetje: A keni shumë shufra mizash? A keni nevojë për shumë shufra të ndryshme fluturimi?

Rosenbauer: Ju nuk keni nevojë për shumë shufra mizash. Nëse nuk do të peshkoni myshqe, levrekë dhe troftë dhe në ujë të kripur, nuk keni nevojë për shumë shufra. Ne të gjithë ndoshta do të përfundojmë duke marrë shumë shufra dhe do të kemi shumë shufra, sepse është argëtuese – është një lodër, apo jo? Është diçka e re për të luajtur. Nëse jeni në një varkë me një udhërrëfyes, shumica e udhërrëfyesve të mirë do të kenë shufra të montuara për gjëra të ndryshme, kështu që nuk keni nevojë për shumë shufra fluturuese.

Pyetje: Nyjë gjaku apo nyje kirurgu?

Rosenbauer: Unë jam një djalë me nyje gjaku. Unë kam bërë disa sondazhe të udhërrëfyesve. E dini, udhëzuesit janë në ujë çdo ditë. Jetët e tyre varen nga mos shkëputja e peshqve dhe 90 për qind e udhërrëfyesve thonë: “Nëse kam kohë, është një nyjë gjaku. Nëse jam me nxitim, është një kirurg i trefishtë.” Do të dëgjoni për të gjitha llojet e nyjeve. Shumica prej tyre janë shumë të mirë. Mësoni një nyjë për të lidhur mizën tuaj me atë që ju pëlqen dhe që mund ta bëni; mësoni një nyjë për të lidhur dy pjesë të tipit së bashku që ju pëlqen, dhe praktikoni dhe praktikoni derisa të mund ta lidhni pothuajse me sy mbyllur. Ju dëshironi të jeni në gjendje të lidhni një nyjë që mund ta lidhni lehtësisht. Zgjidh nje. Merre me buzeqeshje. Mos u lodhni në nyje.

Pyetje: A përdorni najlon ose fluorokarbon për udhëheqësin tuaj kur jeni duke peshkuar nimfa?

Rosenbauer: Unë kurrë nuk përdor fluorokarbon për një lider, përveç kur jam duke peshkuar në ujë të kripur. Unë përdor një drejtues najloni dhe majë fluorokarboni kur jam duke peshkuar nimfa. Është e rëndësishme që nimfën të zbresësh shpejt, dhe maja e fluorokarbonit ndihmon me këtë. Ju dëshironi që lideri juaj të lundrojë në mënyrë që të mund të korrigjoni linjën më të lehtë. Unë ndonjëherë do ta lyej liderin kur jam duke peshkuar nimfa. E bën riparimin shumë më të lehtë.

Pyetje: Cila është pesha më e mirë e shufrës për peshkimin e troftës në lumenj?

Rosenbauer: Unë kam qenë këtu (Ajdaho/Montana) për katër ditë, dhe gjithçka që kam përdorur është një shufër prej 9 këmbësh 5-peshë, dhe kam përdorur nimfa, shirita dhe miza të thata. Pesha 9 këmbë dhe 5 do të bëjë shumë për ju dhe gjithçka që duhet të bëni është të modifikoni udhëheqësin tuaj.

Pyetje: Sa kohë është udhëheqësi juaj, në përgjithësi?

Rosenbauer: Udhëheqësi im shumicën e kohës është të paktën 10 ose 12 metra i gjatë. Mendoj se është një avantazh i madh. E mban atë linjë mizash larg peshkut. Ka një ndryshim të madh midis mënyrës se si një linjë miza godet ujin dhe kur një udhëheqës godet ujin. Një linjë mize prodhon këto valë dhe një udhëheqës mezi bën një rrudhë në ujë. Dhe mbajeni nyjën e majës së paku dy këmbë larg mizës. Dhe për peshkimin e nimfave nën një tregues, maja juaj duhet të jetë të paktën një herë e gjysmë më e madhe se thellësia e ujit. Kushtojini vëmendje udhëheqësve tuaj. Mendoj se është kaq kritike. Nëse më duhet të huazoj shufrën e fluturimit të dikujt tjetër, do ta bëj. Nuk e kam problem të peshkoj shkopin e dikujt tjetër. Por unë nuk dua të përdor liderin e dikujt tjetër. Është si të veshësh të brendshmet e dikujt tjetër.

Pyetje: Cila është era më e fortë me të cilën përballet peshkimi me miza sot?

Rosenbauer: Ndryshimi i klimës. Trofta është një specie me ujë të ftohtë dhe ne po shohim kushte më të thata. Çfarëdo që besoni se po shkakton ndryshime klimatike, ajo është duke ndodhur. Nëse keni ardhur në Montana dhe Idaho për 20 vjet, 30 vjet ose 40 vjet, e dini se klima është e ndryshme. Lumenjtë po ngrohen. Do të humbasim disa rrjedha troftash. Nëse gjërat vazhdojnë, ne do të kufizohemi në peshkimin nën ujërat e bishtit ku uji del nga një digë dhe do të kufizohemi në përrenjtë malorë të lartë. Përrenjtë me gurë të lirë, jo bisht, që kalojnë nëpër lugina? Ne do të humbasim disa prej tyre. Gjëja tjetër që më mban zgjuar natën? Përdorimi i tepërt i pesticideve. Popullata e insekteve po zvogëlohet në shumë vende. Të gjithë po shohim më pak miza të majave, miza guri dhe miza guri, dhe mendoj se kjo ka shumë të ngjarë për shkak të përdorimit të tepërt të pesticideve.

Pyetje: Si duket e ardhmja e peshkimit me miza?

Rosenbauer: Mendoj se e ardhmja është e ndritur për peshkimin me miza si sport, sepse po shohim kaq shumë të rinj që merren me të. Kur u rrita, nuk kisha asnjë shok që ishte peshkatar mizash. Tani shkoj dhe flas në klube në kolegje dhe shkolla të mesme, dhe ata thjesht po bëjnë disa gjëra interesante. Dhe fëmijët janë shumë më të vëmendshëm ndaj rrjedhave të troftës. Nuk të turbullojnë në përrenjtë e troftës. Sa herë që jam ngjeshur në përrenjtë e troftës, e dini, ku dikush hyn përpara jush dhe fillon të peshkojë, ka qenë një djalë i vjetër! Nuk ka qenë kurrë një fëmijë i ri. Ju dëgjoni gjëra të tilla si: “Oh, këta fëmijë nuk kanë etikë. Ata nuk i mësojnë ato. Ata nuk kanë asnjë mentor.” Ky është BS. Fëmijët janë ata që kanë etikën. Ne po shohim më shumë fëmijë në peshkim me miza. Më shumë gra në peshkim me miza. Më shumë diversitet në peshkimin me miza. Është bërë me të vërtetë një sport emocionues dhe jo, siç e dini, Klubi Sekret i Shtrëngimit të Dorës. Tani është shumë më argëtuese. Mendoj se e ardhmja është e ndritshme. Mund të kemi më pak rrjedha trofte, por ka shumë gjëra të tjera që mund të bëni me një shufër mizash sesa kapja e troftës.Source link